Hur de tre största PC OEM står inför en osäker framtid

Lenovo, HP och Dell har ockuperar de tre platserna på PC marknadsandelar ledare styrelser för år, och deras kollektiva grepp om marknaden verkar bli starkare.

Enligt IDC, de tre bästa PC-tillverkare stod för 44,3 procent av den totala PC-marknaden under det sista kvartalet 2012. Den kollektiva andel har gått upp, kvartal för kvartal. I slutet av 2013 var 47,6 procent. På väg in i sista kvartalet 2014 (Q4 siffror finns ännu inte tillgängliga), de tre bästa svarade för 52,1 procent av alla persondatorer som säljs i världen.

Ed Bott

Den enda andra PC-tillverkaren som har en chans att bryta in i den exklusiva klubb – en bra, i själva verket – är Apple, vilket gjorde det till de fem förra året och kan mycket väl utmana Acer för antalet fyra plats när Q4 försäljningen rapporteras i slutet av denna månad.

Trots dire död-of-the-PC förutsägelser för några år sedan, har PC-försäljningen uppgår stannade relativt hög. Om IDC slutliga siffrorna matchar deras förutsägelse, PC OEM, inklusive Apple har kommer sålt över 300 miljoner persondatorer i 2014.

webbplatsen och elaptopcomputer.com utnyttja deras gemenskap av C-nivå chefer och affärs tänkare att prognostisera där affärsteknik är på väg.

Naturligtvis, 80/20 regeln gäller denna stora marknad. Fyra av fem av dessa datorer är mestadels odifferentierade stationära och bärbara, stansade från samma kakmått. Dessa råvaruprodukter, med genomsnittliga försäljningspriser som verkar vara tenderat att sjunka, används i hem och företag där köpare motiveras av pris över allt annat.

Den verkliga nyheten, och huvud möjlighet till vinst, är i premiumsegmentet, särskilt i high-end mobila enheter. Om detta segment utgör 20 procent av marknaden, lämnar det ca 60 miljoner möjligheter till högre prissatta enheter med Apple står för ungefär 20 miljoner av dem och premie Windows-datorer (vid ett genomsnittligt försäljningspris betydligt lägre än Apples) som utgör resten.

Och det finns ingen garanti för att de höga siffrorna kommer att fortsätta att vara stabil eller till och med sjunka långsamt. Det är fortfarande möjligt att botten kan falla ut ur PC-marknaden som XP uppgraderingscykeln slingrar sig ner, som tabletter ersätter datorer för många kommersiella uppgifter, och som konsumenter på tillväxtmarknader hoppa datorer helt till förmån för telefoner.

CES är en möjlighet när alla tre företag får visa upp hela sin produktlinje och införa en ny produkt eller två. Förra veckan talade jag med chefer från var och en av de tre stora PC OEM om deras senaste erbjudanden och om sina planer för 2015 och framåt.

“Det har varit ett bra år för oss,” David Roman, Lenovos Senior Vice President och Chief Marketing Officer, berättade.

Det är en underdrift. Lenovo har varit en tillväxtmaskin för de senaste åren, från 13,2 procent av PC-marknaden i början av 2012 till 20 procent i slutet av 2014, fast ta över den övre kortplatsen från HP. År 2014, säger Roman Lenovo sålde sin 100 miljonte ThinkPad, en viktig milstolpe faktiskt.

På toppen av Lenovos lineup är det passande namnet Yoga cabriolet linje. På CES i år införde företaget Yoga 3 i 11-tums och 14-tums modeller (den större modellen visas här).

I en massa meddelanden på CES Lenovo introducerat två “lättare än luft” LaVie Z 13-tums bärbara datorer, en konventionell bärbar dator som väger in på 1,72 pounds, den andra en cabriolet som tips skalorna hos några fjädrar över 2 pounds.

Det finns också en ny ThinkPad Yoga syftar till professionella köpare. I det här fallet, Roman säger, är yoga en funktion, sekundärt till ThinkPad varumärke: “.. När någon köper en ThinkPad de köper en ThinkPad först och främst Yoga funktionalitet ger extra”

Lenovo: Fittest av passform

Samverkan; Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? CXO, Vem påverkar CIO: er? Här är topp 20, CXO, ANZ Bank att blanda tech verkställande däck, datacenter, Delta sätter prislapp på system strömavbrott: $ 150 miljoner före skatt inkomst

En resa genom Lenovos monter på CES eller hösten IFA mässan i Berlin kan vara svindlande, eftersom företaget har så många produkter på så många prisklasser. Det är en nyckel till företagets framgång, säger Roman. “En mycket stark leveranskedjan ger oss möjlighet att minska kostnaderna och därmed priserna Vi håller kostnaderna nere över hela linjen, med hjälp av innovation taktiskt att komma med saker som är nytt och annorlunda och mervärde. ”

experterna ge dig fullständig täckning från 2015 International CES, och skura utställningslokalen golvet för de hetaste nya tekniska prylar runt.

Räkna med mer av denna strategi från Lenovo 2015, med premiumprodukter som Yoga och ThinkPad-serien för att ställa in uppfattningar och en tillräckligt bred produktlinje för att fånga priskänsliga köpare också.

Under 2011, HP tappade en bomb med överrrakningmeddelande att det var att komma ut ur PC-verksamhet helt. Företaget snabbt reverseras detta beslut, och två vd: ar senare är det ordentligt i PC-spelet.

HP: Tillbaka från randen

Jag talade med Mike Nash, en före detta chef på Microsoft som har kört konsumenten PC kategori för HP under de senaste två åren. HP är inte så blygsam mål, enligt Nash, är “återuppfinna PC kategori.”

På en dator utställning i Asien två år sedan, Nash sa, kan du titta runt hallen och inte tala om vem som var vem om du zoomat in för en närbild. Så traditionellt tråkiga HP mönster gick förresten, ersätts i konsumentutrymmet genom några djärvt olika mönster, inklusive ultraliten Pavilion Mini skrivbordet (utropspris $ 320) infördes vid CES i år.

Det nya skrivbordet kommer i hälarna på den färgstarka Stream laptop serie. Och vad de alla har gemensamt är uppseendeväckande låga priser. Stream 11 börjar på $ 199. Stream Mini (en liknande färgstark variant av paviljongen Mini) börjar på under $ 200.

Dell: Strängt affär

Om det låter som en kapplöpning mot botten, måste du titta närmare. HP spelar i samma utrymme som Lenovo, försöker sprida sina marker över hela tabellen. Så det har en ny high-end Omen laptop för spelare, med en Core i7 quad-core CPU och Nvidia-grafik på $ 1499.

På CES HP också visa upp en massa hybrider och konvertibler, inklusive Pavilion X360, en låg kostnad Yoga liknande 11-tums cabriolet, och ett par mer avancerade Envy X2 enheter med Core M-processorer och löstagbara tangentbord.

Det är inte helt klart att HP kan lyckas uppfinna en hel kategori, men nu åtminstone har skaffat sig en mycket tydligare identitet med sina nya industriella mönster.

De dagar av “Dude, du får en Dell” är långt borta.

Under 2014 tog grundaren Michael Dell företagets privata. “Som ett privat företag,” sade han, “vi kan vara fet. Vi var allmänheten under 25 år, och det allt du gör du tänker på hur det påverkar kvartalet.” Den nya, ingen längre offentlig Dell är mycket mer inriktat på företaget, även om det inte har helt lämnat konsumenterna bakom.

Jag talade med Dells Donnie Oliphant, som driver XPS linje och stolt påpekade senaste XPS 13, debuterar på CES och visas här.

Det är en fantastisk maskin, otroligt liten och lätt, med en 13-tums högupplöst (eller ens quad-upplösning) skärm packas i en kant-till-kant design med nästan ingen ram.

För affärs köpare söker ultramobile bärbara datorer, är detta uppenbarligen på den korta listan. Men Dell ser hybrider och konvertibler som nyckeln till nästa generation.

“Framtiden är definitivt något slags två-i-ett-enhet”, sa han till mig. Den nya XPS 11, infördes på CES, har samma 360-graders gångjärn populariserades av Lenovos Yoga. Fördelen med att design är kostnaden. Andra konstruktioner kan vara mer funktionella, som Dell XPS 12 med dess roterande aluminium gångjärn. Tyvärr dessa mönster är också oöverkomligt dyr.

Baserat på vad Oliphant berättade, kan vi förvänta oss att se fler konvertibler från Dell senare i år, främst i 13-tum och under skärmstorlekar. Och en hel del innovation kommer att vara möjligt med nya I / O-alternativ, inklusive USB Type C och externa grafik.

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Vem som påverkar CIO? Här är topp 20

ANZ Bank att blanda tech verkställande däck

Delta sätter prislapp på system strömavbrott: $ 150 miljoner före skatt inkomst