Microsoft är nästan klar flyttar sin Skype konsumenttjänst Azure

Nästan från samma dag som Microsoft tillkännagav planer på att köpa Skype år 2011 har det funnits frågor om tjänsten underliggande infrastruktur. Idag, 20 juli 2016, Microsoft tjänstemän slutligen gav en lite mer klarhet om vad som pågått under täcket med sin Skype konsumenttjänst.

Cloud, Cloud computing växer upp, en API åt gången, Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, Cloud, Twilio rullar ut nya företag planen lovar mer smidighet, Cloud, Intel, Ericsson utökar samarbetet att fokusera på medieindustrin

När Microsoft köpte Skype, tjänsten var helt och hållet en peer-to-peer (P2P) en. Under 2012 utvecklade Microsoft supernoder och lagt dem till Skypes P2P ryggrad. Dessa supernoder, som var belägna på dedikerade servrar inom säkra datacenter, var tänkt att tillåta användare att hitta varandra lättare, sade firmatjänstemän vid den tidpunkten. De sade samtal inte dirigeras genom dessa supernoder.

Kort därefter, Microsoft började omskrivningen Skypes backend att förvandla det till en molnvärdtjänst – ett drag som vissa väktare hävdade Microsoft gjorde för att göra åtkomst till användardata lättare för polis och underrättelsetjänster. Microsoft förnekade detta var anledningen till att flytta Skype till molnet, men inte säga en hel del mer tillbaka under 2013 till varför det var lossa P2P ryggraden i Skype.

Microsoft rullar ut en fri, fristående Skype Meetings verktyg för USA-baserade småföretag.

Liksom många andra, jag slår vad, hade jag antagit Microsofts arbete med att flytta Skype till molnet gjordes vid det här laget. Det är inte fallet, sade dock Gurdeep Pall, företagets vice vd med ansvar för Skype och Skype for Business.

Det finns fortfarande några bitar av Skype som körs på P2P, men Microsoft tror att det kommer att kunna gå i pension dessa tjänster och gå nästan alla moln inom de närmaste månaderna, sade han under en intervju jag hade med honom förra veckan.

“Under de senaste tio åren, saker och ting förändrats en hel del. Flera enheter och mobila kom. Running P2P på mobilen var inte hållbar”, sade Pall.

“Vi började övergången till molnet från P2P för ett par år sedan. Vi har börjat vår migration över chatt, audio video, fildelning, identitet. Vi har nu en tjänst som kan möta affordances och begränsningar”, sade han.

Pall sade att Microsoft har stött interop mellan P2P och moln för Skype under de senaste åren, men “nu majoriteten av våra kunder kan vara molnet.”

Det var detta Interop skede som resulterat i några av Skype irritationsmoment många av oss känner väl: Chatt anländer ur synk, meddelanden inte synkroniseras korrekt mellan olika enheter, Skype-samtal ringer på flera enheter snarare än bara på enheten som används, Pall sa.

“Vi bygga planet medan vi flög det”, säger han quipped.

Nyligen introducerade Skype-funktioner, som fler audio / video på mobilen, Skype Översättare, Skype Bot plattform, och fildelning är alla körs helt på Skype på Azure och inte P2P, sade Pall. Stöd för vissa tjänster som byggdes på P2P stacken, som Skype för TV, är under avveckling, som Microsoft bestämde att det var omöjligt eller inte kostnadseffektivt att försöka flytta dem till Azure, sade han.

Microsofts mål är att ha pappersbanan den enda bit av Skype ryggraden som inte går moln. För media, kommer P2P vara det första valet, med Azure som backup väg. Men resten av Skype konsument blir allt Azure, hela tiden, i en inte alltför avlägsen framtid, sade han.

Microsofts Skype for Business, som är Microsofts Lync tjänsten skyltas, byggdes inte på samma infrastruktur som Skype konsument. Jag frågade Pall vad Microsoft gjorde att uppdatera Skype för Business backend, men han sade att han hade ingen kommentar på den här tiden.

Som en del av dagens avslöjande om vad som pågått med Skype, Microsoft sade också att Skype konsument, framöver skulle bara fungerar med vissa, nyare versioner av Windows, Android, och iOS. Listan innehåller Windows XP, Vista, 7, 8 och 10, Yosemite på Mac, iOS 8 och Android 4,03.

Cloud computing växer upp, en API på en gång

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Twilio rullar ut nya företag planen lovar mer smidighet

Intel, Ericsson utökar samarbetet att fokusera på medieindustrin