HTC TyTN Review

HTC är en väletablerad tillverkare av Windows Mobile-enheter, som dess produkter säljs av mobiloperatörer under eget varumärke och med sådana som i-mate och Qtek. Det senare är faktiskt varumärket används av HTC själv, men nyligen företaget beslutat att släppa Qtek varumärke och använda sitt eget namn för direkt sålda hårdvara. Två enheter inleddes när varumärkesstrategi tillkännagavs: HTC TyTN (uttalas “titan”) och HTC MTeoR (uttalas “meteor”). Den MTeoR är en Windows Mobile smartphone, medan TyTN, granskas här, är en Windows Mobile Pocket PC.

HTC har inte övergett sina relationer med nätverksoperatörer. Orange har meddelat sin egen version av TyTN som SPV M3100, medan T-Mobile har meddelat MDA Vario II. De tre enheterna är alla något annorlunda utseende men alla av dem stöder 3G på 384 kbps, medan T-Mobiles MDA Vario II stöder också företagets levande HSDPA-nät med nedladdningshastigheter på upp till 1.8Mbps.

Design, HTC TyTN är en liten format Windows Mobile Pocket PC. Mätning 112mm med 58 mm med 22 mm, delar det samma fotspår som Orange SPV M600. Men det är relativt tjock då enheten har två sektioner, de övre och nedre halvor glida isär längs långsidan för att avslöja ett QWERTY-tangentbord.

Denna hårdvara design är inte ny (den används i T-Mobile MDA Vario, Orange SPV M3000, i-mate K-JAM, och O2 XDA mini S, till exempel), men det är lätt den bästa integreringen av ett tangentbord i en Windows Mobile-enhet som vi har sett. Den enda andra 3G bärande Windows Mobile 5.0-enhet med ett tangentbord är Orange SPV M5000 (O2 XDA Exec, Vodafones v1640 och varianter).

Denna anordning (också av HTC, som det händer) öppnar upp, clamshell stil, och har en del vridande lock som kan läggas plant på tangentbordet (som liknar ett konvertibelt Tablet PC). Det är relativt stor och klumpig för en Pocket PC, medan TyTN känns mycket mer ficka vänlig samtidigt behålla både en användbar tangentbord och någorlunda stor skärm.

Den 2.8in. TFT-skärm har en upplösning på 240 x 320 pixlar. När du skjuter tangentbordet ut för användning det sätter automatiskt till liggande format. Sliding tangentbordet bort igen gör att skärmen för att återgå till stående läge.

Tangentbordet saknar ett antal rad: ovanför QWERTY rad, två små knapparna karta på Windows Mobile softmenus. Nycklarna QWERTY själva är relativt stor – runt 8mm bred och 6mm lång, med undantag för de krökta som vid varje hörn, som är något mindre. Det finns en inbyggd numeriskt tangentbord, till vilken enheten automatiskt standard när du anger TyTN telefon uppringare. Vid andra tillfällen, trycker du på en funktionstangent för att få tillgång till det numeriska tangentbordet.

Liksom QWERTY-tangenterna, erbjuder knappsatsen markören OK, Tab och startmenyn nycklar med Shift lock och Caps delas på en enda knapp. Du kan även få tillgång till Windows Mobile File Explorer, vrid den inbyggda Wi-Fi på och av, och tillgång till en rad symboler från en plockare på skärmen – det är praktiskt eftersom det inte finns några valutasymboler lättillgängliga, och antal olika symboler i allmänhet är liten.

Tangentbordet är ganska snabb att använda när du håller HTC TyTN i två händer och knacka med tummen. Vi fann också att det är möjligt att prod vid med två fingrar med anordningen läggs på en tabell, även om vikten av den övre sektionen: den TyTN inte innehåller helt platt.

TyTN främre och kanter är frikostigt full med knappar. På framsidan, genvägar till Pocket Internet Explorer och Windows Mobile Messaging programvara sitter ovanför skärmen. Under skärmen är samtalet och avsluta knappar, en liten rund knapp med vilken du kan starta videosamtal, en navigeringsknapp och två vippströmbrytare som ansluter till Windows Mobile softmenus, OK och Start-menyn.

Den övre kanten är tydlig, medan den högra kanten hus strömbrytaren, en genväg till Windows Mobile Comm Manager och en kamera genvägsknapp. På den vänstra kanten är en microSD-kortplats för minnesexpansion och en knapp som startar röstsnabbvalsprogram på ett kort tryck och röstanteckningar programvaran på ett långt tryck. HTC har också återscrollhjulet – en gång en stöttepelare i Pocket PC, vilket sitter på övre vänstra kanten där det faller fint under tummen. Det åtföljs av en förskjutning OK. Du kan också trycka på hjulet för att göra val, men detta måste pressas ganska långt och så är inte särskilt bekväm att använda.

Den nedre kanten är där du hittar den infraröda porten, en mini USB-kontakt för ström och PC-anslutning, och en frigöringsknapp för batteriluckan. Pennan bor på nedre högra bakre hörnet av enheten, och är en stor besvikelse: det är en utvidgning av ca 85mm lång och svår att hålla bekvämt. Det är också slät ensidig, vilket inte hjälper ditt grepp, och mycket lätt.

Funktioner, HTC TyTN är en quad-band GSM telefon med GPRS, EDGE och 3G-stöd. Det kommer att stödja HSDPA (som nämnts ovan, har T-Mobile lanserade sin version av denna enhet, med stöd för sin nyligen lanserade HSDPA-nät). Processorn är Samsungs SC32442A kör på 400MHz.

Såvitt minnet är berörda, finns det 64 MB SDRAM och 128 MB ROM, omedelbart efter en hård återställning, hade vår enhet 52MB gratis lagringsutrymme. Du kan lägga till mer kapacitet via microSD-kort vid behov.

IR, Bluetooth och Wi-Fi är alla byggda i Det finns två kameror. På framsidan, ovanför skärmen, är en liten kamera för 3G-videosamtal, medan linsen för huvud 2 megapixel kameran är placerad på baksidan. Det senare åtföljs av en blixtenhet och ett självporträtt spegel. En manuell omkopplare tar huvudkameran i makroläge. Det skjuter stillbilder i upplösningar upp till 1600 x 1200 bildpunkter.

När du går in kameraläge genom att trycka på snabbknappen i det nedre högra kanten av enheten, blir skärmen en sökare och tre av sina fyra kanter fylls med ikoner. Dessa erbjuder kran baserad åtkomst till inställningar, så att du kan ändra dessa snabbt och enkelt.

Under en 3G ringer kan du växla mellan de främre och bakre kameror genom att trycka på skärmen – det är praktiskt om du måste visa din ringer vad du tittar på i stället för ditt eget ansikte.

Prestanda och batteritid, Vi testade batteriets livslängd genom att ställa in TyTN att spela MP3-musik i en kontinuerlig slinga med skärmen tvingas att stanna kvar. Det levererade en imponerande 9 timmar 55 minuter musik. I vardagen använder TyTN typiskt varade i två eller tre dagar mellan omladdningar, bör det vara möjligt att hålla den igång längre om det behövs med hjälp av stränga inställningar för strömhantering.

Tangentbordet är lika bra som det på mycket större SPV M5000 (och dess syskon), trots sin brist på en särskild nummerraden. Tillsammans med utmärkt 3G prestanda och HSDPA stöd, kan HTC TyTN och dess varianter från nätoperatörer vara den idealiska kompromissen mellan storlek och funktionalitet.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator