Hur du anpassar Linux: Ytterligare experiment med i3

I mitt tidigare inlägg gav jag en grundläggande introduktion till i3 Window Manager, med några enkla exempel att öppna och hantera fönster och använda några grundläggande verktyg.

Nu skulle jag vilja att expandera på att titta på mer avancerade fönster och arbetsyta förvaltning, och hur man använder i3 effektivt med olika Linux-program. Men jag vill börja med att klargöra ett par viktiga punkter.

Först, om du menar allvar med att lära sig och använda i3, måste du läsa i3 bruksanvisningen. Vad jag presenterar i dessa två eller tre blogginlägg knappt skrapar på ytan av vad i3 är, vad det kan göra och hur det kan konfigureras. Om jag väcker tillräckligt intresse för i3 som du vill prova det, vänligen, snälla, läs bruksanvisningen. Det är inte så väldigt länge, kan du få igenom det i en timme eller så (plus oavsett tid du spenderar undersöka och testa saker på egen hand när du läser dem). Jag vet, jag vet, jag är en gammal dinosaurie och jag har gått runt morrande RTFM längre än många av er har varit vid liv. Men i detta fall payoff är enorm så snälla, bara göra det.

För det andra, är allt jag skriver i dessa inlägg om i3 baserat på Manjaro Linux 15,12 i3 distribution. Det är mycket viktigt att känna av två skäl. För det första är i3 extremt konfigurerbar, så hur det ser ut är starkt beroende av den person / personer som installeras och konfigureras den. För det andra, som jag har sagt många gånger nu, är i3 bara en fönsterhanterare, den innehåller mycket få andra verktyg och inga program alls. Så allt från filhanteraren till Office-paketet kan skilja sig från en distribution till nästa – eller kan mycket väl inte tas alls!

Om du vill prova i3 själv, det är en distributioner och nedladdningar, har en bra tid!

Ok, med de förberedelser ur vägen, låt oss få arbeta. I den första i3 inlägget visade jag hur man öppnar ett terminalfönster (Mod-Enter) och hur man startar ett par andra enkla verktyg (ranger och gpixview) genom att använda “dmenu” sammanhangs sökning bärraket. Nu skulle jag vilja att expandera på det genom att starta och hantera vissa mer vanliga Linux-program.

Låt oss gå rakt på halsen och försöker köra Firefox, genom att slå Mod-d och sedan skriva “Firefox” i sökrutan. Efter bara några knapptryckningar blir det uppenbart att Firefox är inte där, så jag kommer att behöva installera det.

Pakethanterings verktyg som du kan använda beror på vilken distribution du använder (duh), i mitt fall med Manjaro Jag kommer att använda pacman. Så jag måste gå till ett terminalfönster och köra “sudo pacman -S firefox”.

När jag får Firefox installerat, om jag stannar på skärmen (arbetsytan) med terminalen som jag bara använt, och jag börjar Firefox (via dmenu, som beskrivits ovan) då i3 kommer att dela skärmen och skapa ett nytt fönster för Firefox, som visas här. Detta kan vara bra om du verkligen kommer att använda terminalen och Firefox samtidigt. Det är i allmänhet inte är fallet, så jag tänker titta på ett par alternativ.

Först får vi lära oss ett nytt i3 kommando – för att stänga det aktuella fönstret trycker Mod-Shift-q. Jag tänker på detta som motsvarar att klicka på knappen “Stäng” på andra fönsterhanterare. Om programmet körs i fönstret har ett menyalternativ eller annan kommando för nära / utträde, är det förmodligen bättre att använda det, men om inte, eller om du är lat, gör detta trick.

I det första inlägget nämnde jag att det är vanligt att använda i3 arbetsytor gruppuppgifter. Detta är ett mycket bra exempel på det – med en arbetsyta speciellt för surfning, eller för användning av Internet / mail / diverse program. För att göra detta, öppna en ny arbetsyta (Mod-2) startar sedan Firefox igen. Den här gången Firefox blir hela skärmen. Mycket bättre.

Observera att du kan se att det nu finns två numrerade blocken i det nedre vänstra hörnet av skärmen, för de två arbetsytor. Du kan sedan växla mellan de två datorer genom att trycka Mod-1 och Mod-2, eller genom att klicka på dessa nummerblock.

Låt oss gå tillbaka ett steg och titta på en annan möjlighet. Att gå tillbaka till skärmen där vi hade två fönster med en terminal och Firefox, snarare än att gå igenom sekvensen av nära Firefox / förändring arbetsyta / öppna Firefox, du kan enkelt slå Mod-Shift-2, som kommer att sända den befintliga Firefox-fönster direkt till arbetsutrymmet 2. Nice. Resultatet är exakt densamma som den var för det föregående steget.

Det finns ett annat alternativ, om du inte vill att Firefox att dela en delad skärm, men också inte vill att det ska vara på en annan arbetsyta (picky, eller hur?). Tryck Mod-skift-mellanslag och Firefox fönster kommer att “flyta” ovanför andra fönster på sin arbetsyta. Du kan också se här att eftersom Firefox fönster är inte en del av kakel gruppen längre, har terminalfönster expanderade igen för att fylla hela skärmytan.

Flyt kommandot (Mod-skift-mellanslag) fungerar som en vippa, så när du är fokuserad på ett flytande fönster som detta, kan du slå det kommandot igen och fönstret kommer att kaklade i skrivbordet igen.

Linux och öppen källkod

Hur du anpassar Linux: MATE; hur du anpassar Linux: Kanel, hur du anpassar Linux: Xfce, Hands-On med OpenSUSE Leap RC1: En kort genomgång av installations, Hands-On: kaos Linux 2015,10; således kontra Calamares: Jämföra Manjaro 15.09 installatörer, Uppgradera min Linux-Windows flera operativsystem Windows 10, Hands-On: Linux UEFI multi-boot, mitt sätt, Hands-On: Linux UEFI multi-boot, del två

Enterprise Software, söt SUSE! ? HPE hakar sig en Linux-distributioner, Cloud, Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag, Enterprise Software, Från och med Linux i början, Linux, Linux överlevnadsguide: Dessa 21 program kan du enkelt flytta mellan Linux och Windows

Det finns ett mer användbart sätt att manipulera fönster som jag vill titta på innan vi går vidare. I likhet med flytande fönster, kan du träffar Mod-f för att visa det aktuella fönstret i fullskärmsläge. Fönstret kommer att ta över hela skärmen exakt samma som om det vore det enda igång. Detta är också en växlingskommando, så slå Mod-f igen för att återgå till kaklade displayen.

Jag har sagt från början att i3 är en plattsättning fönsterhanterare, och det är sant åtminstone i princip. Men i själva verket i3 kan också stapla fönster, i vilket fall endast det aktiva fönstret är synlig och en namnlist läggs på toppen för varje fönster i stapeln. En variant av detta flikar fönster, där återigen bara det aktiva fönstret är synliga, men bara en namnlist tillsätts och sedan delas upp i “flikar” för varje fönster i stapeln.

Kommandona för dessa lägen är Mod-s (staplade), Mod-w (flikar) och Mod-e (kaklade). Jag kommer att lämna det som en övning för läsaren att prova dessa lägen ut – de är ganska triviala jämfört med vad vi har gått igenom redan, och det är ganska kul (och lärorikt) att titta på fönstren hoppa runt i olika layouter som du prova dem.

I själva verket, Mod-e har ännu en intressant funktion, om skärmen är redan kaklat och du trycker Mod-e det växlar riktning plattsättning av den aktuella gruppen – om windows staplades vertikalt de kommer att byta till en rad horisontellt, och vice versa.

En sista fråga i fönsterhantering – ändra storlek fönster. Som jag är säker på att de flesta människor har insett vid det här laget, ständigt dela skärmutrymmet i lika delar är inte alltid vad du vill göra. Du kan ange skala genom att trycka Mod-r, och sedan ändra storlek på det aktuella fönstret antingen genom att använda piltangenterna, som ändrar storlek i fasta steg, eller genom att använda musen för att dra fönsterkanten. När du är klar, tryck på Esc för att avsluta omformateringsläget.

När du försöker detta kommer du att se att när du ändrar storlek på det aktiva fönstret, kommer intilliggande fönster (s) också ändra storlek. Detta är den grundläggande egenskap hos plattsättning, att det tillgängliga skärmutrymmet alltid är fylld. Här är ett enkelt exempel, där jag har ett terminalfönster som har bara lite utrymme längst upp på skärmen, och en webbläsare som har resten av det tillgängliga utrymmet.

Dessa begrepp i skärmen hantering kan utvidgas till att omfatta flera andra vanliga Linux-program. Saker som Libreoffice och GIMP passa in fint, du kan lätt ha en stationär tillägnad Office-program, och en annan för att GIMP och grafiska applikationer.

Åh, här är ett litet tips om att köra GIMP med i3. Eftersom GIMP börjar med tre fönster, och i3 har ingen aning om hur man arrangerar eller hantera dem, de kommer inledningsvis att alla möjlighet tillsammans på skärmen. Om du tillåter dem att flyta (Mod-skift-mellanslag) de kommer att sortera ut sig, och du kan sedan ordna och ändra storlek på dem till en tilltalande och användbar kaklade arrangemang. I nästa inlägg kommer jag att diskutera hur man konfigurerar i3 så att särskilda applikationer som detta hanteras korrekt vid start.

Detta är tänkt att vara en serie om “skräddarsy Linux-datorer”, och jag har hittills motiverat detta inlägg genom att tänka att vi anpassar genom att ändra fönsterhanteraren. Men jag vill komma tillbaka till det ursprungliga syftet med serien, som att anpassa utseendet och känslan av vissa fönsterhanterare.

Så för nästa inlägg kommer jag att kombinera dessa två saker, och jag kommer att försöka installera i3 fönsterhanterare på en Raspberry Pi, och då kommer jag att konfigurera och anpassa det så att det ser bra ut och fungerar bra. Det ska bli intressant, och kan vara spännande.

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

? Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag

? Från och med Linux i början

Linux överlevnadsguide: Dessa 21 program kan du enkelt flytta mellan Linux och Windows