Inte bara varm luft: Några detaljer om Dells server thermal design

Det tar en hel del mer än bara en ny multi-core mikroprocessor eller susa-bang virtualiseringsteknik för att skapa en grönare server. För några veckor tillbaka, jag undrade högt exakt varför Dells senaste Poweredge M-seriens blad fick så mycket varsel som en grön alternativ – efter att ha flera intervjupersoner nämner företaget, spontant, som en innovatör inom grön hårdvarudesign. Nyckeln, enligt vissa av företagets varumärke chefer, som nådde ut senare att chatta, ligger i hur Poweredge-servrar hanterar ström administration och förvaltningsalternativ.

En hemlighet till bättre termisk design är de typer av fläktar som Dell använder och hur de är konfigurerade, enligt Glenn Keels, chef för global kommersiell produkt marknadsföring för Dell.

Varje Poweredge M1000e, som ett exempel, omfattar nio anpassade fläktar som är konstruerade för att övervaka de specifika luftflöde och krafteffektivitetskrav på bladet mycket nära beroende på den programvara belastning, justerar i enlighet därmed för att diffundera värmen som skapas. Servrarna använder en traditionell front-to-back luftflöde design med en twist. “Vi vill se till att våra fans bara blåser den minsta mängd varm luft tillbaka ut i datacentret”, säger Keels. Servrarna råkar också använda vad Keels sagt är den första blyfri chassi i världen, en som är konstruerad för att hålla fem år.

Denna vitbok får en hel del mer detaljerad om Dells thermal design för M-seriens blad. Det är ganska intressant, även för en icke-teknisk typ som mig.

När allt är sagt och gjort, Keels och Aaron Hanson, senior chef för Poweredge-servrar, har alla möjliga imponerande sätt att beskriva de energibesparingar potentiellt realiseras genom att installera Dells rack. De räkna, till exempel att byta ut ett rack tävlingens teknik Dells kan motsvara en 18 ton besparingar i utsläpp av växthus skapat. (Det är förmodligen motsvarar plantera en fyra tunnland skog.)

Du gör matten.

Förresten, Dell lagt till sin Edge linje igen bara vecka, denna gång att införa ett par system som syftar till småföretag. Poweredge R300 är en rackserver som börjar på $ 1249, de två konfiguration, som kallas Poweredge T300, börjar på $ 999. Servrarna använder quad-core Xeon x5460-processor. Dell svartabörshajar R300 som branschens mest energieffektiva server baserad på prestanda per watt som räknat i SPECPower. Här finns mer information.

IBM lanserar nya Linux, Power8, OpenPower system

Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden”

Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinerar

Nvidia erbjuder upp AI superdator för ideell forskning

Datacenter, IBM lanserar nya Linux, Power8, OpenPower system, Cloud, Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden, datacenter, Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinera, artificiell intelligens, Nvidia erbjuder upp AI superdator för ideell forskning