Linux Mint 12 LXDE Släppt

Utvecklingsteamet på Linux Mint har meddelat frisläppandet av LXDE versionen av Mint 12. Linux Mint distributioner har två stora “grenar”, en härledd från Ubuntu som betecknas med en siffra (för närvarande Mint 12), och den andra härrör från debian, vilket betecknas som Mint debian. Inom vart och ett av dessa grenar finns både “fullfjädrad” datorer (både Gnome och KDE för Mint 12 och Gnome för Mint Debian) och “lätta” datorer (LXDE för Mint 12 och Xfce för Mint Debian). Det är viktigt att notera att Mint LXDE fördelningen är inte en ompaketering av lubuntu, det är skapat av Mint utvecklingsteam från Mint 12 huvudfördelning. Det innebär att valet av vilka paket som ska inlude eller utelämna har gjorts av Mint utvecklare, vilket i sin tur innebär denna fördelning har en väsentligt annorlunda “smak” än lubuntu (jag vågar säga att det har en “mintsmak?”), Och skillnaderna går mycket djupare än bara konstverk.

Enterprise Software, söt SUSE! ? HPE hakar sig en Linux-distributioner, Cloud, Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag, Enterprise Software, Från och med Linux i början, Linux, Linux överlevnadsguide: Dessa 21 program kan du enkelt flytta mellan Linux och Windows

Tills nyligen LXDE var främst känd som en “Lätt” desktop (själva namnet är en förkortning för Lightweight X11 Desktop Environment), men till följd av den senaste tidens omvälvning i Gnome skrivbordet (och Unity) det även har blivit populär som en bra alternativ för användare som inte gillar de “nya vågen” datorer och vill stanna med något de är bekanta med och bekväm med. Jag ska försöka att titta på båda dessa aspekter i det här inlägget.

Med tanke Först “Lätta” aspekter, kan skillnaden mellan den “normala” Mint 12 Gnome distributionen och LXDE fördelningen ses så snart du är klar med grund installaion, eftersom den använder om 3,5 GB diskutrymme jämfört med om 5.4GB för Mint 12 Gnome och 4.6GB för Mint 12 KDE. Skillnaden är också uppenbart första gången du startar det installerade systemet, där man kan se att Mint LXDE använder ungefär 375MB minne, medan Mint 12 Gnome använder ungefär 590MB och Mint 12 KDE använder ungefär 750MB. (Dessa minnesanvändningen siffror togs från min HP Pavilion dm1-3105ez, detaljerna är olika på andra av mina system, men de relativa värden och förhållandena är konsekvent) Den LXDE skrivbord är ganska vanligt och glesa jämfört med skrivbordet Gnome, och spelar ‘t har en hel del snygga “effekter” när fönstren öppnas / stängd / ändra storlek och sådana. Men det ser ut och känns snabbare än standard Gnome skrivbordet, särskilt på mina mindre netbooks med begränsad processorkraft och minne (såsom Intel Atom och AMD E-50 system med 1 GB eller 2 GB minne). Den lätta aspekten sträcker sig till valet av verktyg och applikationer ingår i grundfördelningen. I stället för en komplett Office-paket som Libreoffice / Openoffice, där det har AbiWord för textbehandling och Gnumeric för kalkylblad. De är dubbla besparingar, eftersom förpackningarna själva är mycket mindre så att de sparar en hel del diskutrymme och programmen är mycket mindre CPU / minne hungrig också. Naturligtvis finns det gott om andra exempel på samma typer av val som ger samma typ av sparande – leafpad för enkel textredigering, Exaile för musik spelar … Åh, och en av mina favorit exempel GPicView för bildvisning. Om du inte är bekant med några av dessa, skulle jag uppmuntra er att ta en titt på deras hemsidor, du kan hitta dem mycket intressant, inte bara för användning med LXDE.

Med tanke på “Jag vill ha en traditionell desktop” aspekter kommer LXDE skrivbordet ser mycket bekant för användare av Gnome 2. Det har en panel längst ned på skärmen med en överlappande menyn längst till vänster på panelen och status / kontroller vid den högra änden.

I själva verket panelen är ett bra exempel på det faktum att även om det är lätt, finns det fortfarande en bra bit av kraft, flexibilitet och kundanpassning i skrivbords LXDE. Vilken som helst av de program och verktyg som anges i överlappande menyer kan läggas till på skrivbordet genom att högerklicka på menyalternativet och välja Lägg till på skrivbordet, som jag har gjort med Firefox i följande skärmbild. Högerklicka på själva panelen och välj inställningspanelen och du kommer att få panelen Preferences kontrollfönstret.

Härifrån kan du flytta panelen till någon kant av skärmen, ändra sin inriktning och storlek, ställ in den att automatiskt minimera (gömma), ändra vad applets (plugins) ingår, och naturligtvis ändra kosmetika färg och / eller bakgrund av panelen. Jag har skrivit flera gånger tidigare om hur jag vill ordna panelerna på netbook-system, så jag kommer inte att upprepa det här. Jag vill bara säga att även om jag har skrivit om det tidigare i samband med skrivbordet Xfce, kan jag skapa samma inställning i LXDE.

Utöver de lätta verktyg och program som jag nämnde ovan, Mint 12 LXDE innehåller också ett antal paket som användarna har kommit att förvänta från Linux Mint. På toppen av listan är Firefox för surfande, Thunderbird för e-post, VLC Media Player och GIMP för bildredigering. Bäst av allt, om du inte ser vad du vill i standard Mint LXDE fördelning då finns det mint Software Manager, som du kan använda för att få ganska mycket vad du vill. Så du kan börja med LXDE som en traditionell, välbekant och lätt skrivbordet och sedan bygga den miljö du vill ha till den genom att lägga paketen och program som du vill ha och behöver. Resultatet kan vara mycket tilltalande.

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

? Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag

? Från och med Linux i början

Linux överlevnadsguide: Dessa 21 program kan du enkelt flytta mellan Linux och Windows