Microsoft och Datastax binda upp Cassandra på Azure affär som nya Titan grafdatabas rullar ut

VD Billy Bosworth: Microsoft har öppnat sin öppning till mycket icke-traditionella Microsoft-teknik, Datastax.

Mer om databaser

Engineering av Oracle: hur SaaS hotar Oracles databas kärna, Amazons MySQL databas utmanare Aurora lämnar förhandsvisning, IBM förvärvar Databas-as-a-Service provider Compose, Couchbase NoSQL Database får SQL Religion, Oracle och Mirantis sätta Database 12c på Openstack privata moln ; Googles Bigtable går allmänheten som ett moln lyckats NoSQL databas, The NoSQL databas överflöd: Vad är det verkliga priset för den aktuella bommen?

Efter ett års tekniskt samarbete, Microsoft och Datastax har idag presenterat en tie-up som sätter den distribuerade databasen företagets företag Apache Cassandra erbjuder på Azure cloud computing-plattform.

De två företagen säger Datastax Enterprise på Microsoft Azure kommer att hjälpa utvecklare att skapa och hantera Internet-of-saker, webb och mobila applikationer över offentliga och privata moln.

Ovanpå Microsoft affären är Datastax lanserar också Titan 1,0 grafdatabas utvecklats från dess februari förvärvet av Aurelius, tillsammans med den tekniska förhandsvisning av Cassandra 3,0 med sin nya lagringsmotor, och Datastax Enterprise 4.8, som har stöd för Docker och Spark 1,4.

Datastax vd Billy Bosworth sade partnerskapet mellan Microsoft och ett företag som erbjuder en öppen källkod databas, skriven i Java som körs främst på Linux i produktion kan tyckas förvånande.

“Det har varit en mycket intressant förskjutning behandlar Microsoft i denna tid av Azure, där de har öppnat sin öppning till mycket icke-traditionella Microsoft-teknik”, sade han.

Den nedre halvan av detta förhållande är på våra tekniska team, som arbetar intimt och har varit i ungefär ett år på att se till Azure erfarenhet kan leverera alla de saker som våra kunder kommer att behöva.

“Då mid-level i de flesta av dessa partnerskap är oftast bara fluff om du faktiskt träffas på kunden. Vi har lyckats räkna ut rätt strategi för fält engagemang så att kundupplevelsen är verkligen smidig.”

Enligt Bosworth, det gemensamma temat som gör Azure och Cassandra attraktivt för företagen är att de flesta har eller kommer att ha någon form av moln hybridisering strategi som drivs av deras behov av att rationalisera datacenter användning.

Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, Cloud, Twilio rullar ut nya företag planen lovar mer smidighet, Cloud, Intel, Ericsson utökar samarbetet att fokusera på medieindustrin, Cloud,? Xero lanserar partnerskap med Macquarie Bank för BPAY betalningar

Dagens överflöd av NoSQL-databaser ger företag val med ena handen men delar ut komplexiteten i hanteringen med andra, enligt Basho CTO Dave McCrory.

“De tre viktigaste sakerna är tillgänglighet med extrem genomströmning och mycket låg latens Så hur du uppnå detta är genom att geografiskt trycka dina data ut till platser där ändpunkterna faktiskt existerar, vare sig de är människor eller maskiner eller mobiltelefoner eller webbsidor -. Spelar ‘t roll. Därför måste du ha din back-end infrastruktur fördelas på det sättet “, sade Bosworth.

Det finns ingen konflikt mellan Windows utveckling ekosystem och den utbredda användningen av Linux med Apache Cassandra den.

“För produktionsmiljöer med Datastax Enterprise, är Linux den rekommenderade plattform, och vi har fått noll stift från Microsoft på det, som verkligen säger mig att det är en ny era. De var bara 100 procent,” Spelar ingen roll. Ni vill att köra Linux? stor? stor. Windows, inga problem “, sade han.

“Men med Windows utveckling ekosystemet, vi faktiskt har en ganska stark gemenskap. Vi tillhandahåller drivrutiner för the.NET miljö som C # och C ++. En av våra mest robusta demo-applikationer faktiskt skrivit alla in.NET. Så inte förvirra Linux backend körs på Azure med Windows utveckling ekosystem, som faktiskt är ganska robust. ”

Även Datastax har redan stöd för andra molntjänster, inklusive Amazons kommer banden med Microsoft ger ett starkt uppsving för företaget och användning av Apache Cassandra.

Att ha en relation med Microsoft där Microsoft kan sitta bredvid oss, prata med CIO eller VP och säga, “Naturligtvis är detta rätt arkitektur. Såhär fungerar. Här är hur du snurra upp det i vår värld “- som ger en nivå av komfort till kunden.

“De säger,” OK, denna teknik och detta företag, de är här för att stanna om Microsoft kommer att ge sitt stöd. Detta är en ganska viktig teknik för framtiden. ”

Den allmänna tillgängligheten av Titan grafdatabas meddelade idag är den andra produkten från förvärvet av Aurelius, efter offentliggörandet av öppen källkod diagram ramverk TinkerPop3 tidigare i år.

Grafdatabaser är anpassade till högt anslutna uppgifter och identifiera likheter och avvikelser för att beskriva nätverk och sammanhang. Förra året, Forrester Research förutspådde att cirka 25 procent av företagen kommer att använda grafdatabaser med 2017 för att stödja nästa generations affärsapplikationer som behöver anslutna datamängder.

Datastax produkter vice vd Robin Schumacher sade Titan 1.0 erbjuder stöd för gnista och för TinkerPop3, som tillåter databasen för att leverera transaktions- och analys sökfrågor i grafen motorn.

“Var Titan är särskilt stark är att de har knäckt muttern där scale-out grafen är berörda. Så mycket som Cassandra, är det möjligt att skala ut på flera datorer i en distribuerad sätt”, sade han.

Titan också erbjuder nu vad Schumacher beskriver som en sofistikerad frågeoptimeraren med en omskrivning motor, som hjälper omskrivnings kod skriven i Gremlin SQL-liknande graf språk.

Version 1.0 av grafdatabas stödjer även Cassandra 2,2 och Elasticsearch 1,5.

Också i dag från Apache Software Foundation är en teknisk förhandsvisning av den första release-kandidaten för Cassandra 3,0. Med allmän tillgänglighet väntas i oktober, 3,0-versionen har en ny och mer effektiv ram lagring som erbjuder hävdade besparingar förvaring av cirka 50 procent.

Cassandra 3,0 ger också materialise utsikt att tillåta utvecklare att avstå från handskrivna kod för att skriva information mellan två olika tabeller av liknande uppgifter.

“När en tabell skrivs till, propagerar det automatiskt att data till de andra tabellerna och gör det på ett mycket presterande sätt. Våra interna tester visar att materia synpunkter bättre än den manuella denormalisering av dessa uppgifter med cirka allt från 50 till 80 procent , vilket är ganska meningsfullt, “sade Schumacher.

Datastax Enterprise 4.8 är också med stöd för Docker och förbättringar för att söka igenom Live indexering och analys, med produktionsintyg för Spark 1,4.

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Twilio rullar ut nya företag planen lovar mer smidighet

Intel, Ericsson utökar samarbetet att fokusera på medieindustrin

? Xero lanserar partnerskap med Macquarie Bank för BPAY betalningar