Gartner: iPhone marknadsandel inställd att glida från Q1

Apple kan ha blivit världens största smartphone leverantör slutet av förra året, men Gartner tror att det nya av iPhone 4S kommer att avklinga, och bolagets marknadsandel kommer att glida.

Nära en fjärdedel av alla smartphones som säljs under det fjärde kvartalet var iPhone, som Apples marknadsandel ökade från 15,8 ett år tidigare, till 23,8 procent. Men Gartners siffror komma som någon överraskning. Andra hade rapporterat Apples topp i försäljning förra året, mitt i en Wall Street Journal rapporterar att Samsung var “slå Apple” i försäljnings loppet.

Apple minskat sin ledning över Samsung till 4 procentenheter. Det var den näst största leverantören av smartphones bakom Apple.

Den efterlängtade iPhone 5 — som aldrig var — hjälpte driva iPhone 4S i skivförsäljning, eftersom konsumenterna insåg snabbt att en annan inkarnation av iPhone var ungefär ett år bort. Gartner säger dock att Apple kommer att fortsätta att sälja iPhones en masse, men kommer att minska under det första kvartalet, eftersom konsumenterna blir mer tålamod för nästa iPhone.

Men Apple kommer inte att vara ensam i vad som beskrevs som en global “avmattning”, som försvagade ekonomier börjar att skada efterfrågan.

Samtidigt Googles Android stod för över 50 procent av alla smartphone försäljning, en ökning med 30 procent för ett år sedan. Medan Android fortsätter att dominera, bara Apple och Googles Android var de två plattformarna som växte i marknadsandel.

I avsnittet förlorare, LG, Research in Motion, och Sony Ericsson förlorade delvis Motorola, som slutligen förlovade att söka jätten Google. Medan partnerskapet fick klartecken från amerikanska och EU: s tillsynsmyndigheter, paret har ännu inte bli formellt gifta, så att säga.

Nokia, å andra sidan, fortsätter att förlora marknadsandelar, faller till 11,7 procent av smartphone försäljning från 32,3 procent året innan. Men andelen för sin Lumia utbud av smartphones fortsätter att stagnera, och dess andra Symbian-baserade smartphones har glidit ner aktie stege.

Gartner: Apple vinster som PC-försäljningen nedgång i Europa, Gartner: Smartphones, tabletter driva mobil datatrafik ökade med 23 procent, Mobile, stora uppgifter, sociala dominerar Gartner främsta Tech Trends för 2012, Samsung, Android behålla USA leder, iPhone 4S lansera knappt bucklig marknaden, hur man besluta bör du köpa en iPhone eller en Android-telefon, iPhone, Android och hur marknadsandelar effekter exklusivitet, Apple iPhone smartphone marknadsandel stötar, RIM glider?

Gartner.

$ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå

? Reliance Jio rocks indiska telekom med data och fri röst billiga

Rörlighet, $ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå; telekom;? Reliance Jio rocks indiska telekom med data och fri röst billiga, rörlighet, Lyssna på trådbundna hörlurar medan du laddar din iPhone 7? Det kommer att kosta dig, Smartphones, iPhone 7: Varför jag äntligen stort med årets modell

Lyssna på trådbundna hörlurar medan du laddar din iPhone 7? Det kommer att kosta dig

iPhone 7: Varför jag äntligen stort med årets modell