Nästa generations läroböcker? Det är ekosystemet, inte enheten

Förra veckan, Jason Perlow och jag båda skrev om “Textbook of the Future”.

Höga förväntningar möter decentraliserad kontroll, Do not get me fel. Jasons tillvägagångssätt för att skapa en prisvärd, skalbar infrastruktur hårdvara kan faktiskt få en enhet ganska hållbart i många miljoner elevernas händer runt om i världen. Problemet är dock att detta inte är Indonesien eller Singapore. Det finns ingen undervisningsministeriet i Förenta staterna och rasar populariteten av iPad, iPhone och smartphones i allmänhet har sensibiliserade ungdomar i de utvecklade länderna till rika, lyhörd interaktioner på sina touch-enheter. Färger pop, foton glimmar, video fångas i HD, och appar har grafik som rivaliserande konsol spelsystem.

Utbildning, kanske ännu viktigare, är konstitutionellt hanteras på delstatlig och lokal nivå, trots federal finansiering och program som skulle kunna antyda något annat. Det finns inget sätt att införa en enda enhet, i synnerhet en som representerar den minsta gemensamma nämnaren i hårdvara till förmån för skalbarhet, hela landet. Konstitutionen stöder inte det (för bättre eller sämre) och-konsumenter av IT om vilka så många företag oroar har trängt utbildning ganska grundligt: ​​studenter och lärare kommer att kräva bättre, även om det sker på bekostnad av många studenter som inte har tillgång till en mobil datorenhet och nästa generations lärobok betraktaren.

Referenskonstruktioner är bra, men …, Detta innebär knappast att Jasons tankeexperiment gick till spillo. Tvärtom, han specad ut en referensdesign som kan ligga till grund för en hel generation av utbildnings tabletter och jag tror att han gjorde ett bra jobb fånga många av de mest grundläggande kraven för tabletter som måste klara påfrestningarna i skolmiljöer . Detta är faktiskt där OLPC hittade några av sina största framgångar: det var inte att bygga och distribuera hårdvara, men definierar ett marknadssegment (netbooks) som kan tjäna utbildningsbehov till ett överkomligt pris. Deras senaste referenskonstruktioner, men i stort sett vaporware på denna punkt, även stå för att definiera nästa generation av prisvärda, njur / inlärningsvänliga enheter, tack och lov, de har övergett hårdvaran verksamheten.

Jag skulle vilja påstå, dock att, medan många unga människor i USA och utanför kan mycket väl sluta med enheter som Jason och OLPC har beskrivit i sina ryggsäckar, är en mycket bättre metod (särskilt i utvecklade marknader) BYOD (ta med din egen anordning). Det är där det verkliga arbetet börjar. Om eleverna ta med egna enheter, med hjälp av skol iPads, köpte använder Chromebook för 1: 1 initiativ, eller med hjälp av någon variant av Jason föreslagna hårdvara, måste alla dessa samlas i en starkt ekosystem av innehåll och program som är hårdvaruoberoende inneboende öppen och baserad i molnet.

En av de mest övertygande idéer från Jason pjäs är att molnet behöver göra alla tunga lyft. Oavsett enheten sitter på en unge skrivbord (eller inkilad i skurk av sin arm eller värmer sina varv under ett träd), måste det kunna agera som en tunn klient med webbläsaren isolerande oavsett hårdvara de valde (eller hade råd eller ens behövs på grund av ett visst funktionshinder) från presentationen av utbildningsinnehåll och resurser.

Silk webbläsare förebådar framtiden, Amazon har redan infört de första inslag av denna teknik med sin Silk webbläsare som tillåter tunga rendering verksamhet som genomförs av deras EC3 infrastruktur, påskynda och jämna ut webbupplevelse på Kindle Fire avgjort mitten intervallet hårdvara. Behöver för att optimera innehåll för en liten, lågupplöst skärm (kanske till och med en e-läsare eller en funktion telefon, som förblir senare det primära sättet att få tillgång till Internet i många utvecklingsländer liksom för många dålig populationer i USA) ? Dra från en robust innehåll ekosystem eller resurser postat av lärare i det format och hantera presentationen i molnet. Behöver upconvert simuleringar eller interaktiv video för enheter som stöder det? Gör det i molnet. Du får idén.

Och det är inte bara om att presentera innehåll på heterogena elev hårdvara. Det handlar om att ge lärare databaser för sitt eget innehåll, som gör det möjligt att dela bland kollegor, skapa verktyg för att bygga och aggregera resurser och utveckla verktyg som ger social inlärning och lärplattformar tillsammans.

Det är slutet av DRM som vi känner det … och jag mår bra, DRM? Det måste gå som vi känner den. Borta. Hej då. En av de största misslyckanden iBook är att varje elev ska ha en kopia av boken och skolor kan varken dela eller överföra ägandet av texterna. Det sista vi behöver är att ge skolor en anledning att hålla med döda träd, men när en föråldrad och Draconian syn på DRM som knappt fungerar för konsumenterna tillämpas på utbildning, det finns bara inte bra som kan komma av det.

Vad får mig är att tekniken är här. Molnet är blomstrande, vi har stora öppna format för att bygga och dela innehåll, vi har smarta prenumerationstjänster och programvarulicensmodeller som lätt skulle kunna tillämpas på texter och andra pedagogiska resurser, och lära ledningarna system alltmer prata med elev informationssystem, bibliotekssystem data gruvor och tredjepartstjänster. Föreställ plats licenser för interaktiva läroböcker (50% kostnader för papper, 5-åriga licenser, 10% upcharge för semi-årliga uppdateringar … gjort), licenser som tillät lärare att remixa proprietär innehåll med verktyg från förlagen.

Möjligheter, Det finns otaliga sätt att tjäna pengar här, otaliga sätt att spara pengar, och otaliga sätt att se till att eleverna har rättvis tillgång till resurser. I en BYOD modell, till exempel studenter under en viss gräns inkomst kan förses med låga enheter, låg kostnad subventionerade lån, eller alla ut dator stipendier. Det skulle säkert vara billigare än en fullt utvecklad, skola sanktionerade 1: 1-programmet.

Och ändå, vad vi får är en sluten ekosystem från Apple som är bara lite för mysigt med stora förlag och öppna lärresurser som sitter på åskådarplats eftersom vissa skol ledamot tycker alla borde ha iPads.

Tiden har kommit, folks. Kanske inte riktigt lika Jason Perlow föreställer det, men miljön är mogen för några allvarliga störande. Kno är på rätt väg när det gäller böcker, Google Tvillingarna på vissa delar av ekosystemet, Amazon har vissa delar av innehållet och leverans pussel, men någon måste passa ihop allt. Man måste undra om Amazons senaste förvärv av TeachStreet, personalen som det överraskande rullade in AmazonLocal, kanske inte faktiskt vara i början av en pjäs i ekosystemet utrymmet. Vi får se om de TeachStreet folk förbli en del av deras dagliga affär webbplats.

Apple, Dessa iPhones och iPads alla kommer att bli föråldrade den 13 september, hårdvara, medan världen klockor iPhone 7, Apple uppdaterar tyst iPad sortiment, Apple, Apple iPhone 7 händelse: Med siffrorna, Apple, hur man kan titta Apples iPhone händelse lever idag

Den som gör det hända, men behöver oroa mindre om detaljerna och mer om en helhetsbild av e-learning och vad den bör och kan vara i 21-talet.

Dessa iPhones och iPads kommer alla att bli föråldrade den 13 september

Medan världen klockor iPhone 7, Apple uppdaterar tyst iPad sortiment

Apple iPhone 7 händelse: Med siffrorna

Lärobok i framtiden: De utmaningar; lärobok i framtiden: Hårdvaran, en iPad för varje barn: oundviklig eller omöjligt?

Hur man titta på Apples iPhone händelse lever idag