IBM stämmer EMC över patenttvist

EMC, baserad i Hopkinton, Mass., Kallade rättegången “oseriöst” och sade att det till fullo hade uppfyllt avtalet i hjärtat av tvisten.

. Kostymen, inlämnad i slutet av förra veckan i US District Court i Worcester, Massachusetts, innebär en långvarig patent kamp mellan IBM (NYSE: IBM), och Data General Corp. (NYSE: DGN), som EMC (NYSE: EMC) ; förvärvades i oktober för ca $ 1,2 Mkr. I två separata stämningar, de äldsta till 1994, hade Data General hävdade att IBM: s sålda AS / 400 datorer brutit flera av sina patent.

Conspiracy,? I mars 1999, EMC nått en korslicensavtal patent med IBM, en vanlig metod inom teknologiindustrin. Enligt kostymen var IBM rätt att licensiera några EMC patent, inklusive de senare “som erhålls genom företagens fusioner och förvärv.” Om EMC förvärvat mer än 25% av ett annat företag, också det var tvungen att “rimliga ansträngningar” för att hjälpa IBM i alla patenttvister med detta bolag.

IBM åtgärden hävdar att EMC kände data Allmänna kostymer skulle “släckas” av avtalet. Men i stället, dräkten hävdar, EMC “konspirerade” med Data General och två av dess numera bortgångna chefer att hålla passar liv genom att överföra ägandet av 10 patent, inklusive de omtvistade dem, till ett nybildat företag i Delaware, GD Patent Holdings LLC .

EMC och övriga svarande värderade de överförda patent på mer än $ 1 miljard dollar, kostym krav, nästan lika mycket som hela priset EMC betalade för hela Data General. GD Patent Holdings 50% ägs av EMC och 50% ägs av en stiftelse, tillade dräkten, det inte nämna grunden.

En EMC talesman sade stiftelsen bildades “till förmån för vissa Massachusetts välgörenhet.”

Patentet överföringen avslutades den 6 oktober, bara en dag innan data Allmänna aktieägare röstade för att godkänna köpet av EMC, enligt klagomål. Men information om överföringen “bedrägligt undanhållit” från Data bolags tillade IBM klagomål och undanhölls från Armonk, NY, företag fram till början av november för att hålla den från att försöka blockera arrangemanget.

Bland annat tar processen de tilltalade med avtalsbrott och skadegörande inblandning av kontrakt, och syftar till att kräva EMC att bevilja licenser patent och stoppa patenttvister. Förutom EMC, de tilltalade inkluderar Ronald skridskor, Data General tidigare ordförande och vd, och Jakob Frank, dess tidigare chefsjurist. Inte heller kunde nås för en kommentar.

Moln, Michael Dell tar ordförande säte på VMware ombord, Virtualisering, VMware stärker vSphere uppdaterar Horizon, Workspace ONE produkter, lagring, lagring ser inåt: Dagens åtgärd är inne på servern, inte ute på SAN, Storage, EMC Q2 försäljning platt framåt Dell rösta fusion

En EMC talesman, Mark Fredrickson, sade IBM klagomål baserades på en “selektiv recitation av bitar” av licensavtalet EMC-IBM och sade EMC räknar med att lämna in en rättslig svar torsdag.

Bara den senaste taktik, Fredrickson sade EMC tror rättegången är “bara det senaste taktik av IBM för att förhindra det här fallet att yttra sig om sina meriter IBM försöker dölja ansvar för sin överträdelse av data Allmänna patent på grund av omfattningen av dess AS. / 400 företag. ” EMC uppskattar att IBM har spenderat mer än $ 80.000.000 försvara patent kostymer, för vilka ingen rättegång datum har fastställts.

Fredrickson sade också att hans företags patentavtal med IBM specifikt tillåter parterna att etablera 50% ägda patentlicensavtal enheter såsom GD patent Holdings, och styr hur sådana enheter ska behandlas. I själva verket, sade Fredrickson IBM själv hade etablerat åtminstone en delägda patent holdingbolag att hålla inne en del av sina immateriella rättigheter från korslicensieringsavtal och EMC fick inte rätt till dessa patent.

Dessutom Fredrickson sade IBM: s klagomål “ignorerar eller misreads” licensavtalet, som “under inga omständigheter” tillåter IBM “för att undvika sitt ansvar och betalning av skadestånd för tidigare intrång i data Allmänna patent.

EMC talesman sade överföringen av patent till Delaware företaget inte avslöjas för data Allmänna aktieägare eftersom “det ansågs inte vara en väsentlig händelse.”

Halt till klagomål begärs, EMC också kommer att försöka ha IBM klagomål stoppas, Fredrickson tillade eftersom licensavtalet kräver en serie av tvistlösningsåtgärder som ska följas innan rättstvister.

En IBM talesman sade rättegången talar för sig själv. I klagomålet IBM kallar tvistlösnings bestämmelse “tillämplig” och “meningslöst” eftersom EMC har “uppsåtligen försökt att sätta sig i en negativ relation med IBM.

Don Young, en dator analytiker på PaineWebber, sade: “Det finns ett klart fall för att stödja data Allmänna påståenden om att IBM intrång på det.” Den stora frågan, sade han, är vad det kan vara värt. Young sade IBM trodde uppenbarligen fallet var värda mindre än $ 1 miljard dollar, “eller de skulle ha köpt GD.

Michael Dell tar ordförande säte på VMware ombord

VMware stärker vSphere uppdaterar Horizon, Workspace ONE produkter

Lagring ser inåt: Dagens åtgärd är inne på servern, inte ute på SAN

EMC Q2 försäljningen platt inför Dell rösta fusion