Intel tillkännager nya marker för ultratunna bärbara datorer, processorer för tabletter som kommer nästa vecka

Intel tillkännagav i morse en bredare sortiment av processorer för ultratunna bärbara datorer, en kategori som har fått iväg till en långsam än förväntat start, men nu förväntas växa snabbt. De nya ultra lågspänning marker, som sträcker sig från Celeron hela vägen upp till Core i7, kommer att dyka upp främst i tunna bärbara datorer med 12- och 13-tums bildskärmar som börjar i juni. Under Webcast att tillkännage de nya ultratunna processorer, Mooly Eden, vice president och general manager för Intels PC Client Group, sade företaget också skulle tillkännage en separat familj av processorer som utformats speciellt för tabletter på Computex mässan i Taiwan nästa vecka.

Gallery: Intel lovar ultratunna bärbara datorer

Eden introducerade den nya ultratunna linje genom att diskutera hur klientdatorn har utvecklats från den stora, beige och tråkigt rutan till datorer som kommer i alla former och storlekar. Som svar, Intel har finjustera sina processorer för att möta behoven hos dessa olika kategorier. “Det sätt som vi designar mikroprocessorer i dag gör det möjligt för oss att optimera lösningen för vart och ett av dessa segment”, sade han. “Den ultratunna mikroprocessor som passar in i ultratunna lösningen att ta itu med alla dessa områden -. Bättre batteritid, bättre prestanda Det kommer att bli lättare, det kommer att vara mindre, och definitivt det kommer att se bättre.

Intel säljer redan en handfull av lågspänning och ultralåg spänning dual-core-processorer baserade på 32nm process med hjälp av hög k och metall grindar, som infördes i januari. Men dessa första 32nm ULV-processorer var relativt dyra sträcker sig från $ 241 Kärna i5-540Um till $ 305 Kärna i7-640UM. Nu samma teknik kommer att finnas tillgänglig på en rad priser och i Core i3, Pentium och Celeron versioner. Nybörjar 1.06GHz Celeron U3400 är prissatt till $ 134.

Här är den nya lineupen

Alla ULV-processorer stöder nu de nya funktionerna i Westmere såsom Turbo Boost, som Eden hävdade fungerar särskilt bra i ultrathins. Han sade att 1,33 GHz Core-i7-660UM kommer att kunna arbeta vid hastigheter så höga som 2,4 GHz vid arbete på vissa tillämpningar. Övergripande 32nm ULV-processorer ger 35 till 40 procent bättre prestanda och dubbla grafikprestanda av den föregående generationen, som Intel sade kommer att göra en märkbar skillnad på verkliga applikationer såsom Microsoft Office 2010 och Googles Picasa.

Intel definierar den ultratunna kategorin brett inklusive bärbara datorer med allt från 7- till 13-tums bildskärmar, som skulle överlappa med netbooks. (Eden nämnde även att ett par 15-tums modeller kan använda dessa processorer.) Men markerna verkligen avsedd för 12- och 13-tums bärbara datorer som mäter mindre än en tum tjock. Eden sade designen kan stödja bärbara datorer så tunna som 0,75 inches, men dessa skulle vara dyrare eftersom de skulle kräva särskilda kylningsmekanismer. Med lägre priser, bör dessa ULV chips finna sin väg in fler bärbara datorer, och Intel sade att det redan har 40 “design wins” inklusive system från Asus, Gateway, Lenovo och MSI. Intressant HP och Dell var inte med på listan, men Eden sade att han förväntade att slutligen alla stora dataföretag skulle erbjuda bärbara datorer med sina ULV-processorer.

Med Intel att släppa en mer kraftfull dual-core version av Atom, verkar det som om det skulle finnas en hel del överlappning här, särskilt på bärbara datorer med 10- eller 11,6-tums bildskärmar, som lätt skulle kunna använda antingen lösning. Men Eden sade att medan Intel gjorde Atom mer kraftfull, var det samtidigt öka prestandan hos kärnfamiljen, och klyftan mellan de två skulle förbli betydande och alla som använder en ultraportabel för tung multi-tasking eller skapa innehåll kommer att vilja en ultratunn laptop snarare än en netbook.

1,33 GHz Core-i7-660UM (2 kärnor, 4 trådar, 4MB cache), 1.2GHz Kärna i5-540UM (2 kärnor, 4 trådar, 4MB cache), 1.2GHz Kärna i5-430UM (2 kärnor, 4 trådar, 3MB cache) ; 1.2GHz Kärna i3-330UM (2 kärnor, 4 trådar, 3MB cache), 1.2GHz Pentium U5400 (2 kärnor, 2 trådar, 3MB cache), 1.06GHz Celeron U3400 (2 kärnor, 2 trådar, 2MB cache)

Den verkliga konkurrensen här är inte Atom. Snarare är AMD: s nyligen meddelade ultratunna plattform, med kodnamnet Nile, som omfattar billigare 45nm Neo dual-core och single-core processorer, är att den direkta konkurrenten. AMD påstår sig ha 26 mönster vinner för Nile, inklusive system från HP och Acer, och det ska bli intressant att se hur de två plattformarna jämföra när det gäller prestanda och batteritid.

Snabbt och enkelt sätt att förhindra laptop nätkablar nötning

Bärbara datorer, snabbt och enkelt sätt att förhindra laptop nätkablar nötas, rörlighet, Razer uppdateras Blade, Blade Stealth bärbara datorer med Intel Kaby Lake CPU, Nvidia Pascal grafik, bärbara datorer, Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator ; Bärbara datorer, ASUS Zenbook Flip UX360CA, först ta: En lätt 13,3-tums 360-graders cabriolet

Razer uppdateras Blade, Blade Stealth bärbara datorer med Intel Kaby Lake CPU, Nvidia Pascal grafik

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator

ASUS Zenbook Flip UX360CA, först ta: En lätt 13,3-tums 360-graders cabriolet