Microsoft blåser rök, men kommer Europeiska unionen luktar det?

Medan jag ägnat en stor mängd forskning och analys till USA regeringens antitrustförfaranden mot Microsoft, har jag behandlat EU: s överläggningar under samma som lite mer än en fotnot till hela Microsofts monopol saga. Men mot bakgrund av Microsofts mycket ogrundade argument till EU för en mindre betungande uppgörelse nyligen rapporterades av Reuters, kändes det som om denna fotnot är nu värda stöd och utredning.

Enterprise Software;? TechnologyOne tecken AU $ 6,2 affären med jordbruk, Samverkan, Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, Enterprise Software, Apple att släppa iOS 10 den 13 september, MacOS Sierra den 20 september

Medan Microsofts antitrust damm lösa i USA, EU: s tillsynsmyndigheter är fortfarande i ett täckningsfasen, försöker avgöra vilka åtgärder, om några, till Microsofts påstådda monopolistiska metoder bör beställas.

En åtgärd som berörs är ett krav som Microsoft bort Windows Media Player (WMP) från versioner av Windows som är fördelade inom EU: s jurisdiktion. Många statliga tillsynsmyndigheter och Microsofts konkurrenter tror att när de dominerande operativ (Windows) fartyg med andra Microsoft-program såsom helmjölkspulver, är konkurrensen till dessa program (t.ex. Realnetworks Realplayer) orättvist kvävs. Realnetworks ser uppenbarligen på det sättet. Förra månaden hävdade att Microsofts underprissättning resulterade i betydande förlust av intäkter, slog företaget Microsoft med en 1 $ miljarder stämning.

Mediaspelaren frågan är lika viktiga och slående lik två andra frågor – de som gäller Internet Explorer och Java –which var central för de antitrustförfaranden mot Microsoft på grund av den nyckelroll som utvecklare spelar i upprättandet marknadens önskemål.

När det gäller mediaspelare, är EU intensivt intresserad av antagandet att när en standardmediaspelar teknik, t.ex. WMP, finns i Windows, kommer slutanvändare etablera en preferens för att mediaspelare. Som ett resultat, innehållsutvecklare svara på den önskemål genom att publicera innehåll i den spelarens format innan du publicerar den i andra format, om alls. Tanken är att innehållsutvecklarresurser är bäst spenderas på den största målet innan man överväger andra. De flesta spelarna stöd för vanliga mediaformat som MP3 och MPEG för att spela musik eller video, de är oförenliga när det gäller att anpassa presentationen av strömmande media, och i synnerhet göra innehållet interaktiva (något rika innehållsleverantörer vill göra).

Teoretiskt följer en ond cirkel. Som mer innehåll blir tillgängligt för en spelare mot de andra, är något hopp om de andra ikapp streckad. I fallet med WMP integration i Windows körs ytterligare risk för skada operativsystem (Macintosh, Linux, PalmOS, etc.) som inte har de rikaste och timeliest stöd för WMP jämfört med Microsofts operativsystem och teknik (som ond cirkel Windows, PocketPC, X-Box, etc.).

Trots en gag order om EU: s arbete, rapporterade Reuters berättelse som Microsoft hävdade giltigheten av en EU-undersökning som indikerar att företagen inte skulle tillbringa de extra pengar som krävs för att erbjuda sitt innehåll i andra format, till exempel Realplayer och Apples QuickTime. Enligt nyhetsrapport, “Microsoft avvisade kommissionens undersökning som anekdotiska och inte statistiskt giltigt, och tillade att företagen kunde råd med kostnaden för att erbjuda mer än ett format.”

Om rapporten är sant, då Microsoft verkar vara tyder på att kostnaden är inte en faktor när man väljer vilken mediaspelare för att stödja.

Detta begrepp är löjligt. Kostnaden för att stödja flera mediespelare kontra bara en inte obetydlig. En finansiell barriär existerar för att utveckla innehåll för alla utom de mest populära spelare, och det är rimligt att dra slutsatsen att WMP marknads prevalens, på grund av dess införande i de mest populära operativsystem för persondatorer, gör det ekonomiskt omöjligt för konkurrerande spelare att tävla, mycket mindre blomstra på en öppen marknad.

Som en sidoanteckning, betyder det inte att botemedlet är att ta bort WMP från Windows.

Innan du checkar in med några multimediainnehållsutvecklare att få deras perspektiv, jag kollade med Microsoft för att bekräfta rapporten från Reuters. Microsoft talesman Jim Desler strykas att alla nyheter som kommer ut ur utfrågningarna bör behandlas med en nypa salt. Enligt Desler, “Processen är konfidentiellt. Hela Reuters Historien baseras på källor som deltog i utfrågningen, och det är inte en offentlig utfrågning. Det är en stängd dörr hörsel.”

Men Desler bekräftade att Microsoft lämnade bevis på stöd för flera format av innehållsägare. “Vi lade fram bevis för vissa företag i Europa för att understryka att innehållsägare erbjuda innehåll i olika format. Ta Disney, till exempel. Det ger innehåll i alla fyra format, MP3 / MPEG, QuickTime, Real och Windows. Eller titta på BBC , som stöder både Real och Windows “sade Desler. “Vi gjorde den punkt som innehållsägare och leverantörer erbjuder innehåll i flera format och om de gör det, kan man dra slutsatsen att kostnaden är inte oöverkomliga.

Faktum Disney och BBC gör erbjuder flera format. Men att antyda att alla företag har resurser Disney och BBC eller att deras proviantering av flera format därför måste innebära att kostnaden är inte oöverkomliga är antaganden om att EU är skyldig att undersöka ytterligare. Bara en dag till ett värde av undersökningen skulle enkelt ringa Microsofts påståenden ifrågasätts.

Att komma in i huvudet på en ledande multimediainnehåll utvecklare, det gjorde jag inte gå långt. Inom mitt eget företag, måste vi stödja två format– Real och Microsoft. Dessutom vill vi stödja en tredje format Apple QuickTime. Kostnaden för att stödja flera format är en vi kunde leva utan. I namn av teknikneutralitet, vi stöder både Real och Windows trots den överväldigande majoriteten väljer format i Windows.

Kostnaderna innebära mer än bara stödja mediaspelare format. Du måste stödja varje version av varje spelare i varje webbläsare på varje operativsystem, där flera operativsystem stöds, enligt Brooke Furey, denna webbplats Networks bredbands producent. Dessutom måste man testa inter (vilket inkluderar dynamiskt förändras, kontextuella länkar) och reklam som körs i vart och ett av dessa permutationer.

Kostnaden för att stödja alla dessa permutationer och för att testa efter inkompatibiliteter kan mer än dubbelt vad det skulle kosta att utveckla för bara ett format, beräknade Furey. Den främsta orsaken till detta är att HTML och JavaScript-baserade skript för Realplayer och WMP är oförenliga med varandra.

multiformatstöd ökar också kostnaderna för värd för strömmande media –each format som stöds kräver sin egen lagring.

Beviljats, när Microsofts Desler svarade han nämnde inte denna webbplats som ett exempel på en leverantör som stöder flera format, men jag kontaktade också BBC och Disney. Medan min begäran måste fortfarande flyter runt BBC: s Ethernet någonstans (jag har inte hört tillbaka ännu), talade jag med Disney Interactive Group (DIG) CTO Doug Parrish. DIG behörighet omfattar en uppsjö av igenkännbara webb destinationer, inklusive Disney själv, ESPN, ABC, och Movies.com. Parrish bekräftade att DIG stöder flera format. Men inte på det sätt du kanske tror, ​​och absolut inte på det sätt som Microsofts hjälp av Disney som ett exempel skulle få dig att tro.

Med få undantag, säger Parrish, “Vägen vi stöder flera format är inte på samma sätt som andra inte. Till exempel, vi har inte en knapp för att välja en föredragen spelare. När någon säger att vi stöder flera format, det innebär att, självständigt inom vart och ett av våra fastigheter, stöder vi ett enda format, men att formatet kan variera från ett erbjudande till nästa. till exempel är ESPN Motion i Windows Media och är inte tillgänglig i Real eller QuickTime. ABC on Demand görs i samarbete med Real. Du får inte plocka som användare. ”

Parrish säger motiven för vilken teknik plockas varierar från plats till plats, och är alla baserade på affärsnytta. “Jag ser inte några viktiga skillnader mellan de två. Men besluten är interna affärsenheten. Även om jag inte kan säga med eftertryck att det inte är en plats där vi ger tre alternativ [Jag kan säga att om vi gör det någonstans, då] det är i ett lågt trafikerad plats. ”

Baserat på Parrish svar, Microsofts påståenden som Disney stöder flera format är tekniskt korrekt men falla sönder när man tittar på de enskilda Disney egenskaper.

Om EU tar allvarligt Microsofts ställning att de extra kostnaderna för att stödja flera format är inte oöverkomliga (baserat på det faktum att innehållsleverantörerna gör det), då bör noga undersöka argumenten och, åtminstone, de exempel som Microsoft.

Du kan skriva till mig på david.berlind @ .com. Om du letar efter mina kommentarer på andra IT-ämnen, kontrollera arkiv.

? TechnologyOne tecknar AU $ 6,2 affär med jordbruk

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Apple att släppa iOS 10 den 13 september, MacOS Sierra den 20 september