Fyra pelarna i övergången till SaaS

En av de mest intressanta fenomen uppstår när du tar as-a-tjänsteleverantörer tillsammans är omedelbar känsla av kamratskap och ett gemensamt synsätt. Hinder komma ner och folk börjar att diskutera deras utmaningar och upplevelser, lättad över att upptäcka att andra möter liknande frågor. Det är särskilt märkbar vid sammankomster i Europa, där möjligheterna att möta likasinnade industrin människor är mycket mindre frekvent än i USA. Så det har varit ett rent nöje att kunna ta emot de första mötena i Euro Storbritannien (avslöjande: av som jag är det obetalda Storbritannien ordförande och vice ordförande i Europa). Det finns så mycket att diskutera som inte får talat om vid konventionella IT-branschen sammankomster, eftersom så många av de frågor som SaaS och molnleverantörer står inför kretsar kring en affärsmodell som är helt annorlunda från traditionell programvara licensiering och på plats genomförandet.

Euro nästa möte Storbritannien, värd på SAP brittiska huvudkontor, kommer att titta på fyra viktiga delar av skillnad. De är alla viktiga komponenter i övergången som etablerade ISV, inklusive SAP, måste göra vid anpassningen till SaaS-modellen, men de är lika relevanta för Pureplay startups, vars ledning oftare än inte minska sina tänder i en konventionell IT-branschen. Om tidigare möten är någon guide, kommer dessa sessioner vara en fascinerande utbyte av idéer och erfarenheter mellan deltagarna som vi undersöka dessa fyra pelare i tur och ordning.

Partnerstrategi. Förmodligen den minst lösas området av bästa praxis i as-a-tjänstesektorn avser partnerstrategier. Det är tydligt att leverantörerna måste arbeta med partners – uppfattningen att webb disintermediates partnerkanaler av existens har länge varit misskrediterade – men det är lika uppenbart att de gamla samarbetsmodeller måste radikalt revideras. Webben kanske inte har utrotats kanalen, men det är fortfarande att ha en stor inverkan på dess ekonomi. Detta är ett område där, jag vet SAP Business ByDesign laget har gjort en hel del forskning, så det är bra att vi får en talare från enhetens go-to-market och kanalstrategi laget.

Prissättning, förpackning och försäljning. Vid försäljning av program eller infrastruktur som en tjänst, är den första att få rätt utbudet av alternativ som erbjuds till kunderna. De beslut som fattas här kan göra en enorm skillnad för tidsintervall och lätt eller svårt säljcykeln, och värdet av upsells och förnyelser. Om att erbjuda gratis prövningar eller en freemium strategi är en del av denna diskussion, samt med tanke på samspelet mellan kund självbetjäning och traditionell försäljning och account management. När dessa beslut har fattats, det finns då frågan om hur man organiserar och incent försäljningsprocessen.

As-a-service infrastruktur. Det behövs en högt automatiserad drift infrastruktur för att leverera de nödvändiga partner, försäljning och kundrelationer i ett kostnadseffektivt och lyhört sätt. Denna diskussion går långt utöver tekniker som virtualisering och flera hyresrätt att inkludera viktiga operativa och affärsmässiga överväganden.

Kundrelationer. Kanske den största transformation för konventionella ISV har karaktären av kundförhållandet. Att gå från en produktförsäljning cykel till en kontinuerlig, iterativ tjänsteleverantör relation är en komplett kulturförändring både för leverantörer och deras kunder. Det kommer att vara särskilt värdefullt i denna diskussion att höra kundens synpunkt om SaaS och få lite frisk inblick i vad leverantörerna får både rätt och fel.

? CommBank samarbetar med Barclays för mobila betalningar, innovation fintech

Victoria syftar till fält av drömmar för lokal tech talang

Bank;? CommBank partner med Barclays för mobila betalningar, innovation fintech, innovation, Victoria syftar till fält av drömmar för lokal tech talang, Collaboration; Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? Apple, vill det eller inte, Apple verkligen har den “mod” som krävs för att dumpa föråldrad teknik

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Gilla det eller inte, Apple verkligen har “mod” som krävs för att dumpa föråldrad teknik