IaaS: Vad du behöver veta om prissättning, optioner, bästa praxis

Explosionen av cloud computing har skakat en hel del saker i IT näringslivet – programvara försäljningsmodeller, leverans förväntningar och säkerhet, för att nämna några. Och på grund av att revolutionen är infrastrukturen-as-a-service skikt (IaaS) – servrar, lagring, nätverk och operativsystem som utgör din molntjänst.

Trots sin växande popularitet, är inte alla företag att investera i molnet ännu. Men det är bara en tidsfråga innan de kommer. Enligt en Gartner forskningsrapport, “År 2020 kommer mer datorkraft har sålts av IaaS och PaaS molnleverantörer än säljs och distribueras i företagens datacenter.”

Cloud utbredning kommer, och den kommer snabbt – som drivs delvis av den massiva tillväxten av IaaS marknaden. Samma Gartner rapporten konstaterades att den IaaS marknaden har vuxit 40 procent i intäkter per år, varje år sedan 2011, den analysföretaget förutspår att det kommer att fortsätta växa, i mindre utsträckning, genom 2019.

SE: Cloud computing principmall ()

Om du är oklart hur IaaS marknaden fungerar och de nyanser som går i de olika alternativen, aldrig rädd: här är en titt på några av de grundläggande skillnaderna i IaaS erbjudanden och vad som händer i prissättningen. Denna guide inte beröra enskilda priser, i sig, men det kommer att hjälpa dig att bättre förstå de faktorer i spel när man väljer en utbyggnad alternativ.

Till att börja med är det viktigt att förstå de tre kärn alternativ som finns i IaaS: offentliga moln, interna privata moln, och värd privata moln. Dessa är ganska väl kända vid det här laget, men en snabb repetition kan inte skada.

Den offentliga moln är värd i en extern leverantör datacenter, med flexibel per timme, eller ibland till och med minut, prissättningsmodeller.

Forrester Research Lauren Nelson sade att den offentliga moln “som syftar till att uppmuntra variabel användning. Så, om du använder det varje timme av en hel månad, varenda timme på året, du faktiskt betalar mer än du skulle med en alternativ modell. ”

Tillståndet för SaaS 2016: Vad en färsk rapport innebär för ditt företag och din personal (elaptopcomputer.com), Infrastructure as a Service marknaden går gangbusters, men ingen tid att fira (; Amazon CFO sade dessa 3 faktorer är orsaken till AWS intäkts explosion (elaptopcomputer.com), Google, Intel, och Mirantis omskrivning Openstack livscykel verktyg (; Public moln checklista migration: 5 kriterier för att möta innan du flyttar dina appar (elaptopcomputer.com)

Dessutom, Nelson sagt, det finns nya alternativ prissättning från många IaaS leverantörer – kallade reserverade fall “- som belöning kunder för att berätta säljaren när de räknar med att ha tung användning, så att säljaren kan framställas.

Inom den offentliga moln finns råvarumoln spelare och företagande moln spelare. De råvarumolnleverantörer erbjuder low-end infrastruktur som i huvudsak byggd för att misslyckas, sade Nelson. Detta är för arbetsbelastningar som tål mer risk i termer av prestanda och säkerhet.

Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, Cloud, Twilio rullar ut nya företag planen lovar mer smidighet, Cloud, Intel, Ericsson utökar samarbetet att fokusera på medieindustrin, Cloud,? Xero lanserar partnerskap med Macquarie Bank för BPAY betalningar

Om något går fel med din server, din virtuella maskin, behöver du inte spendera tid att fastställa det “, säger Nelson.” Du dödar det bara, och sedan starta en ny instans.

Som du säkert gissat, är detta alternativ mycket billigare, men en hel del program är inte vanligtvis byggda för att hantera denna typ av fel. Du behöver en mycket specifik applikationsarkitektur för att kunna hantera detta misslyckande, sade Nelson. Så se till att dina applikationer kan snabbt navigera bland virtuella om man går ner innan uppvakta det här alternativet.

Enterprise-klass IaaS alternativ är byggda med skärpta krav på säkerhet och prestanda i åtanke, men de är avtagande i popularitet. Den allmänna framgången med offentliga moln, Nelson sade, bygger på råvaru spelare. Som sådan, är tillväxten på varumarknaden död på företagets molnmarknaden, och stora leverantörer som HPE och Verizon lämnar utrymme och nytänkande sin strategi.

SE: AWS, Microsoft sett rankade topp hundar i IaaS i Gartners Magic Quadrant

Den privata moln, totalt sett är massivt annorlunda än dess offentliga kusin. Med intern privata moln, Nelson sade, leverantörer säljer programvara för att försöka få aspekter av offentlig moln i ett företags uppgifter på lokaler centrum. De viktigaste funktionerna i en intern privat moln är den extra säkerhet det kan ge och utvecklare tillgång självbetjäning måste få resurser bestämmelser för sig i en fråga om minuter.

Baksidorna av interna privata moln börja med priset. Programvaran är “otroligt dyrt”, säger Nelson. Till skillnad från offentliga moln, resurserna fortfarande betalas även när de inte används. Det sätter också bördan av ledningen på företagets IT-avdelning om ytterligare hanteringsmöjligheter inte skrivs in i kontraktet. Det gör saker lite snabbare, men det ändrar inte mycket av inköpsmodell för IT.

En värd privata moln fortfarande kommer från en extern leverantör, men du får långsiktigt förhandlade priser och andra förmåner.

Den tillåter dig att ha en tre till fem år förhandlade kontrakt, men du har fortfarande en molnleverantör betjänar upp dessa resurser “, säger Nelson.” Så du inte behöver ha personal som är ansvarig för att lära sig hur man blir en moln leverantör, behöver du inte oroa dig för incitament för dina anställda, eftersom leverantören gör en hel del av det själva.

I huvudsak axlar organisationen mindre ansvar för förvaltningen av privata moln.

Naturligtvis, hybrid moln kombinerar funktioner från både den offentliga och privata moln utbyggnad som ytterligare ett alternativ. Utanför dessa kärnkategorierna, finns det några andra alternativ som spelar in prissättning och funktioner – nämligen förvaltning.

Inom IaaS marknaden finns två olika “smaker” finns som gäller för både offentliga och privata moln plattformar: övervakade och oövervakade.

Managed infrastruktur-as-a-service är något där du får en prenumeration, du registrerar dig, du har ett supportkontrakt, har du folk på tjänsteleverantören sida som aktivt är engagerade i att stödja vad du gör när det gäller att utnyttja det infrastruktur och konsumerar det “, säger Carl Brooks av 451 Research.” och ändå, du fortfarande få det, mer eller mindre, på begäran.

Abonnemang är typiskt månad till månad, ibland längre sikt. Kunderna får virtuella maskiner, nätverk och lagring att konsumera som de vill, men med högre servicenivå. Exempel leverantörer, säger Forresters Nelson skulle vara HPE eller Rackspace, som erbjuder handels offentliga moln plus sina egna managed services. Managed offentliga moln är fortfarande ett relativt nytt alternativ, men förvaltas privat moln erbjudanden är också tillgängliga.

Opåverkad IaaS är vad Brooks kallade “den rena offentliga moln erfarenhet”, där företagets IT går ut och bygger och förvaltar deras moln utplaceringen medel som härrör från en leverantör.

“När jag säger IT-organisationen går ut och gör det själv, vad jag menar är att det hyr vanligtvis en IT uppdragsgivare eller systemintegratör”, säger Brooks. Ofta är det ett professionellt tjänsteföretag som Accenture eller Deloitte. Dessa företag är inte molnleverantörer – snarare de lägga till tjänster såsom rådgivning och laget utbildning ovanpå ett annat företags moln, tillade Nelson.

När det gäller prissättning, alla de stora namnen inom den offentliga moln (Microsoft Azure, AWS, Google Cloud Platform, IBM Softlayer) mark mot mitten av flocken, säger Brooks. Men det betyder inte att de är billiga.

Om vi ​​jämför den totala ägandekostnaden över tre år, om ett företag gick ut och försökte att bygga infrastruktur som är jämförbar med vad Amazon gör – bara köpa servrar, köpa lagring, bygga det själva “, säger Brooks,” över tre år, det skulle kosta dem ungefär en tredjedel mindre än att göra det än det skulle kosta dem att göra på Amazon.

De högsta priserna är kopplade till ytterligare konsulttjänsteleverantörer och IT-underleverantörer, medan de lägsta priserna är tillgängliga för dem som väljer mer grundläggande, oövervakade alternativ infrastruktur från företag som DigitalOcean eller ProfitBricks. DigitalOcean prissättning, till exempel, börjar på $ 5 per månad.

I den meningen är du i huvudsak betalar för tre saker: bekvämlighet, service / support och möjlighet att skjuta upp kostnaderna.

Bekvämligheten faktor levereras med någon annan att hantera systemet, men det driver kosta upp. Ändå kan det vara skönt att inte behöva investera massor av pengar i förskott för ett stort moln projekt, eftersom du inte behöver betala för att bygga ut infrastrukturen själv.

SE: IaaS efterfrågan soars: Varför detta är goda nyheter för Amazon och IoT startup (elaptopcomputer.com)

Den viktigaste faktorn kommer att vara hur kompetent din organisation när det gäller att hantera och genomföra infrastrukturen, och vad du förväntar dig i form av stöd. Om du behöver mer handholding rekommenderar Brooks söka upp ett alternativ som Hosting.com eller gå till en professionell tjänsteföretag för att få hjälp. Om du är mycket kompetent, gå till DigitalOcean för $ 5 servrar. Om du är någonstans i mitten, kommer en av de tre stora sannolikt passar dina behov.

Trots en potentiell lucka expertis, Nelson sade att det finns en annan anledning till att vissa företag söker de högre prisklasserna alternativ i IaaS marknaden.

Det finns en brist i utbudet av kunnig moln experter “, säger Nelson.” En del av de människor som köper managed services inser bristen och tror att om de tillbringar tid utbilda sina anställda att göra detta, kommer de inte att ha råd med de anställda går vidare.

I huvudsak kan dessa anställda kunna övertas av en leverantör eller ett företag i en mer tilltalande stad, till exempel.

Allt som allt är marknaden för IaaS full av alternativ och organisationer bör starkt överväga vad de vill åstadkomma med sin utplacering innan de inleder med ett visst alternativ. Spårnings webbplatser som CloudHarmony är bra verktyg för organisationer som vill jämföra vissa funktioner.

De goda nyheterna, Brooks sade, är att det är en köparens marknad, och moln resurser är mer tillgänglig nu än de någonsin har varit.

“Leverantörer måste veta att företag kan, och kommer att få vad de vill”, säger Brooks.

se även

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Twilio rullar ut nya företag planen lovar mer smidighet

Intel, Ericsson utökar samarbetet att fokusera på medieindustrin

? Xero lanserar partnerskap med Macquarie Bank för BPAY betalningar