Itronix GoBook MR-1 omdöme

General Dynamics Itronix är en specialist tillverkare av stryktåliga datorer. Och vi verkligen menar robust. Företaget tillverkar maskiner i flera kategorier från “kommersiell kvalitet” med begränsad hållbarhet genom “semi-robust”, “helt robust” hela vägen upp till “ultra robust”.

Den GoBook MR-1 faller in i fullt robusta kategori, vilket innebär att den uppfyller alla MIL-STD-810F specifikationer och IP54 klassad vatten och damm skydd. MiL och IP-standarder erkända standarder i den oländiga datorvärlden.

Design, detta är den minsta helt robusta dator vi har sett hittills. Enligt General Dynamics Itronix MR-1 är en fjärdedel så stor som en vanlig bärbar dator, citerar mätningar av 15,2 cm bred och 11 cm djup av 4 cm lång.

Fallet är inte enhetligt format, och våra egna mätningar, tagna vid de bredaste punkterna, gör det 17cm bred 14.5cm djup av 4 cm lång. Ändå är detta onekligen en liten dator. De närmaste jämförelser vi kan komma med är T-Mobile Windows Mobile-baserade Ameo (13,3 cm x 9.8cm x 1,6 cm) och OQO Model e2 (14,2 cm x 8.4cm x 2,6 cm), som kör Windows.

Den robusta natur MR-1 innebär att det är betydligt tyngre, på 0.91kg, än antingen 376g Ameo eller 450g OQO.

Och det finns inget tvivel maskinens robusthet. Det har magnesiumlegering plåt på lockpanelen och resten av det yttre höljet är tillverkat av en mycket hård plast. Formaterad på utsidan i grått och silver, med en svart tangentbord och svart inramning för två status ljusa områden, ser det varje bit den industriella styrka maskin det är avsett att vara.

Men två funktioner drar vår uppmärksamhet. För det första finns det ingen lås för att hålla locket och tangentbordssektioner tillsammans när den bärbara datorn är stängd. Även ledmekanismen är robust, kan vi inte låta bli att känna att det fortfarande är möjligt för främmande föremål att tränga sig in den bärbara datorn och möjligen orsaka skador på skärmen eller tangentbordet.

För det andra, även om produkten webbplats beskriver I / O-portar som “förseglade”, fanns det ingen skyddande port täcker på vår översiktliga granskning prov. Men flera av bilderna på webbplatsen inte visar skruv port täcker på plats.

Eftersom detta är en så liten bärbar dator, det finns inget utrymme inuti höljet för batteriet. Istället är batteriet en add-on “skiva” som täcker hela botten av systemet. Systemenheten själv har ingen ytterhöljet, och vi har en viss oro fyra trådar som, även om de såg säker på vår översiktliga granskning prov skulle kunna lossna med tiden.

Undersidan av batteriet har panelen att när den trycks indikerar laddningsnivån (¼, ½, ¾, 1). Detta skulle vara mycket mer användbar placerad på en sidokant hos batteriet så att den kan nås med batteriet in situ.

Skärmen på GoBook MR-1 mäter 5.6in. från hörn till hörn, och har en upplösning på 1024 x 600 pixlar. Text är mycket liten på skärmen på denna resolution, och vem som helst med mindre än perfekt syn kan finna sig dras till zoomknappen på tangentbordet. När du har zoomat in kan du använda styrplattan för att flytta runt på skärmen.

Den GoBook MR-1 kan konfigureras med en pekskärm, men vår granskning prov inte har en.

Tangentbordet är nödvändigtvis liten och är en förseglad, membran-typ enhet. Nycklarna själva är ganska liten, och det är inte möjligt att touch-typ, den bästa lösningen vi fann var att hålla enheten i två händer och hackar på tangenterna med tummen. Cleary detta är inte lämplig för alla mobila dator situationer, och behöriga två fingrar maskinskrivare kanske föredrar att arbeta med GoBook MR-1 på en plan yta.

Arten av tangentbordet betyder att det inte leverera en taktil avkastning på knapptryckningar. Bekräftar dock en lugn klick att en tangent har tryckts.

Ovanligt, det finns en rad av tangenter nedanför mellanslagstangenten rad, med ett utbud av tjänster, inklusive zoomknappen och skärmen ljusstyrka. Detta innebär att pekplattan är inte i sin vanliga plats, men sitter bland en bank av knapparna ovanför tangentbordet, till höger. Rätt och undre kanterna av pekplattan ge vertikal och horisontell rullning. Om du inte gillar pekplattan kan du använda den intilliggande, ganska stora, styrpinne.

Med GoBook MR-1 hölls i båda händerna, pekplattan och styrpinne faller under höger tumme. Samtidigt, vänster och höger musknapp, och fyra-vägs navigeringsknapp, faller bekvämt inom räckhåll för den vänstra tumme.

Vi är inte säker på om det är brist på förtroende som har inspirerat införandet av en särskild Ctrl-Alt-Del knappen på detta område. Alla tre tangenter finns också individuellt, naturligtvis, och när de används tillsammans utföra den förväntade funktionen att öppna Aktivitetshanteraren.

Funktioner, Den GoBook MR-1 är en fullfjädrad bärbar dator, som drivs av en 1,2 GHz Intel Core Solo U1400 med 2MB L2-cache. Vårt urval översyn kom med 512 MB RAM, kan utökas till 1 GB, och systemet hade Windows XP Professional installerat.

Bluetooth (2,0) och Wi-Fi (802.11a / b / g) var båda närvarande i vår prov. Wired Ethernet finns också, men att använda det du behöver den extra mini kontor docka “, vilket ger en rad extra portar.

Den valfria minikontor brygga ger ljud line-in / ut, 10/100 Ethernet, seriell, USB- och VGA-out portar.

Vårt urval Omdömet konfigurerad med en inbyggd (SiRFstar III) GPS-mottagare. En 3G-modul med HSDPA är också förväntas ingå i sinom tid, även om detta inte var tillgängliga vid skrivande stund. Dessutom kan MR-1 vara konfigurerad med en fingeravtryckssensor för ytterligare säkerhet enhet.

För lagring, hade vår enhet en 40GB stötmonterade, uppvärmd, 1.8in. hårddisk, med en 80GB alternativ också. Ju större hårddisk kräver en skiva stil expansionsmodulen. Du kan också välja en 32GB eller 64GB SSD-hårddisk.

Olika expansions “skivor” som passar mellan MR-1 systemenheten och batteriet finns.

Det finns bara en enda USB-port och en 2,5 mm headsetkontakt på MR-1 själv. För fler anslutningsmöjligheter, måste du antingen ovannämnda “mini kontor docka” eller en bit stil expansionsmodul som passar mellan systemenheten och batteriet. Standardenheten har en andra USB-port, en serieport och en kortplats för en TPM v1.2 modul för enhetssäkerhet. En annan erbjuder en PC-kortplats, en seriell port, en FireWire (IEEE 1394) kontakt och en TPM v1.2 modul. Även om du väljer ett segment, då anslutningsmöjligheter är mer begränsade än du skulle få från de flesta bärbara datorer.

Prestanda, General Dynamics Itronix säger att du ska få tre timmars livslängd från standard 4,000mAh litiumpolymerbatteri, och 6 timmar med en utökad 8,000mAh enhet. Vi testade batteriets prestanda för GoBook MR-1 med hjälp av batteri Eater och fick 2 timmar 10 minuter batteritid. Batteri Eater mäter den minimala funktionstiden för en bärbar dator med alla energisparalternativ inaktive under betingelser som ligger nära den maximala arbetsbelastningen, så vårt resultat är inte i linje med tillverkarens 3-timmarskravet.

Ingen av de trådlösa moduler var aktiva under provningen, men så komma ihåg att när det gäller, med dessa alternativ som har aktiverats, kan batteriet bryter betydligt snabbare.

Slutsats, The GoBook MR-1 är en imponerande bit kit. Det är anmärkningsvärt att en fullvärdig anteckningsbok kan pressas in i ett så litet format, även om vi hittade ergonomi lite utmanande ibland. I slutändan kommer det förmodligen vara det pris som sätter du upp: detta är ingen ersättning för en fullstor bärbar dator, och du kanske upptäcker att du behöver en av dem dessutom. Om det var A5 i storlek, kanske GoBook MR-1 vara mer övertygande, helt enkelt eftersom det skulle kunna fungera som en vanlig bärbar dator samt en liten, mycket robust, enhet.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator