Linux Mint 13 KDE släppt: Men betyder leva upp till förväntningarna?

Hot om hälarna på, dess Xfce build, den slutliga utgåvan av Linux Mint 13 KDE är nu tillgänglig för nedladdning. Detta är en iteration som många människor har ivrigt väntar, eftersom den kombinerar en hel del bra saker i ett enda paket.

Enterprise Software, söt SUSE! ? HPE hakar sig en Linux-distributioner, Cloud, Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag, Enterprise Software, Från och med Linux i början, Linux, Linux överlevnadsguide: Dessa 21 program kan du enkelt flytta mellan Linux och Windows

Som en del av Mint 13 familjen, är det baserat på KDE skrivbordsversionen av Ubuntu 12.04. Så de som vill ha Ubuntu men inte Unity, eller Mint men inte kanel eller matte, och känner att Xfce kan nedskärningar för mycket, nu har en annan utmärkt alternativ.

Det är emellertid viktigt att notera att Mint 13 KDE inte är härledd från Kubuntu. Det har skapats av Mint utvecklingsteam med början från huvud Ubuntu distribution – i huvudsak på samma sätt som Mint 13 Gnome fördelning skapas.

ISO DVD installationsavbildningen är om 900MB, så det är en DVD-image och inte en CD, och finns i 32-bitars och 64-bitarsversioner. Som med de andra Linux Mint distributioner, är det en hybrid ISO-avbild, som så att det antingen kan brännas på en DVD eller kopieras till en USB-enhet. Om du har en kör Linux-system, bara dd bilden till USB-disk. Release Notes och Nyheter dokument ger mer information om innehållet i denna release.

Standard Mint 13 KDE-skrivbordet ser ut så här

Om du lämnar inställningarna på standard är skärmen som möter dig om du startar från externa media eller hårddisken efter installationen. Den enda förändring som jag gjort till standard installationen var att lägga till ett par av mina vanligaste programmen till mappen på skrivbordet.

KDE menyer är på det nedre vänstra hörnet av skärmen. Klicka bara på den lilla ikonen där och du kan lägga till objekt i mappen på skrivbordet som jag har gjort genom att dra och släppa från menyn till mappen på skrivbordet. Jag har också lagt till en väder applet och avstängning knapparna bottenpanelen.

Men med KDE detta skrivbord är bara halva sanningen. Skärmbilden ovan togs på min HP Pavilion dm1-3105 sub-notebook, som har en 11,6-tums 1,366×768 skärm. För något mindre än det, som mina olika netbook system med 10-tums 1,024×600 skärmar – som min Acer Aspire One 522 där följande skärmdump togs – jag byta till KDE Netbook arbetsyta

Det är utan tvekan den bästa netbook skrivbordet jag någonsin har sett – och det bara blir bättre och bättre med varje ny KDE-utgåvan. Det är bara en mycket enklare och mycket bekvämare att använda på en netbook – de programikoner i den övre delen av skärmen är lätt att lägga till och ta bort, och de lanserar med en enda musklick.

Menyikonerna i den nedre delen av skärmen ger logiska grupper av program och verktyg utan att behöva gå igenom en traditionell undermeny hierarkin. Sökfältet i mitten av skärmen ger enkel åtkomst när du inte vet eller bryr sig vilken av de menygrupperna något kan vara i – eller du är bara gamla, glömsk och lata mig. Applikationer börjar i helskärmsläge som standard, och den övre panelen auto-hudar när du startar eller växla till ett annat program.

Min avsikt är att detta ska vara en snabb överblick över Mint 13 KDE, så jag kommer inte att gå in i en mycket mer information om skrivborden. Så vad om de tekniska detaljerna? Vad ingår i Linux Mint 13 KDE?

Linux Kernel 3.2.0 Det har alla de senaste enheten stöd. Som jag sa med Mint 13 Xfce, har jag redan installerat det på ett brett utbud av bärbara och netbook-system, och allt bara fungerade ur lådan på dem alla. Inga problem med drivrutiner. Ingen skärm problem. Inga problem med nätverket. Ner till och med Bluetooth och 3G-modem.

KDE 4.8.4 En annan viktig förbättring jämfört med tidigare versioner. Kraftfull, flexibel, snabb och vacker. Om du föredrar ett traditionellt skrivbord, snarare än vad som händer nu med Gnome 3 och Unity, är du sannolikt att vara mycket bekväm med KDE.

digiKam 2.5.0 Min absoluta favorit fotohanteringsprogram. Katalogisering, märkning, geolocating, enkel redigering, publicering / delning, panorama skapande, och mycket, mycket mer.

Libreoffice 3.5.3.2 Text. Kalkylblad. Presentation. Databas. Ritning. Allt finns där. Den kan läsa MS Office-dokument. Det kan skriva PDF-filer. Bäst av allt, är det inte förbannade med idiotiska band menyer.

Firefox 14.0.1 Den senaste versionen – nog sagt.

GIMP Image Editor 2.6.12 Inga brister för att spara utrymme här. GIMP ingår i grundfördelningen. Om Digikam inte har tillräckligt med fotoredigering kapacitet för dina behov, då behöver du GIMP.

Gwenview 2.8.4 I andra änden av spektrumet, om Digikam är mer än du behöver eller vill ha, är Gwenviews en mycket trevlig fotovisare och minimal organisatör.

Amarok 2.5.0 Fullfjädrad ljudspelare. Så gott som alla, och bättre än de flesta.

Kaffeine 1.2.2 Mediaspelare med digital-TV stöd.

VLC 2.0.1 Min gå-till mediaspelaren. Om jag har något jag behöver för att spela, ljud eller video, oavsett format, är det där jag tar det först.

Denna fördelning kommer att bli en fjäder i hatten för Linux Mint laget. Om du inte har provat Linux ännu, är detta ett bra tillfälle. Ladda ner ISO, bränna den till en DVD och starta upp. Kontrollera stöd enheten. Kontrollera programmen. Sparka däcken, och köra runt kvarteret. Jag är villig att satsa på att efter ett sådant test skulle nästa steg för många användare är att installera den på hårddisken.

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

? Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag

? Från och med Linux i början

Linux överlevnadsguide: Dessa 21 program kan du enkelt flytta mellan Linux och Windows