Linux rekommendationer för en nybörjare: Pröva Linux Mint, Manjaro och PCLinuxOS

I mitt tidigare inlägg, jag diskuterade en rad olika Linux-distributioner som en nybörjare Linux användare kan ladda på en gammal Samsung N150 netbook.

Läs mer om Jannes Mestadels Linux Stuff blogg

CPU: Intel Atom N450 Dual Core, RAM: 1 GB (jag har ökat min till 2 GB), Display: 10,1 “1024×600, Grafik: Intel GMA 3150, HDD: 250GB (nej, inte SSD, är detta ett litet, gammalt, spinning disk bil), WiFi: Broadcom BCM4313 802.11bgn

Min rekommendation var ett val av tre olika distributioner: Linux Mint Mate, Manjaro Xfce eller PCLinuxOS Mate. Eftersom jag är en övertygad “skriva om vad du gör, och gör vad du skriver om” (i motsats till “spy pressmeddelanden och försöka låta viktiga”), gick jag hem och fick ut min egen Samsung N150 Plus och laddad alla tre av dessa fördelningar på det.

Det är mycket viktigt att hålla i minnet att denna netbook är mer än sex år gamla. Det innebär att hårdvaran är mycket annorlunda än vad vi är vana vid i dag – det finns helt enkelt ingen jämförelse mellan det och någon av mina Acer Aspire sub-notebooks, till exempel. Du kan hitta fler specifikationer i det första inlägget jag skrev om detta system, den 29 Aug 2010. De viktigaste punkterna är

Det är inte mycket kraft att arbeta med, så det är verkligen viktigt att hålla med lätta Linux-distributioner. Detta är ett av de system där man verkligen kan se skillnaden mellan att köra Gnome 3, KDE Plasma eller kanel och kör Xfce, LXDE eller matte.

Var och en av följande avsnitt om Linux-distributioner var faktiskt skriven på N150 Plus kör att distributionen – alltså en riktig “eldprov”. Det fanns inga prestandaproblem, antingen under skrivandet eller när du tar och sätta bilder på skärmen.

Linux Mint MATE

Den första fördelningen jag installerade var Linux Mint 18 MATE. Detta är för närvarande fortfarande en betaversion, men jag har redan testat det på en rad andra system och jag är nöjd med sin stabilitet och funktionalitet. Installation från en USB-minne var absolut inga problem, och bara tog ca 20 minuter. All hårdvara erkändes, konfigurerad och fungerar som den ska – inklusive PITA Broadcom wi-fi adapter. Jag blev milt förvånad över detta eftersom jag typ av förväntat att behöva gå igenom Mint Driver Manager för att få det fungera. Trevlig.

Alla tre av dessa distributioner inkluderar Bluetooth stöd. Linux Mint har sin egen mycket trevlig Bluetooth manager paket som kallas Blueberry. Jag har inte haft en kombination av tid och möjlighet att prova detta förrän nu, så det var en mycket trevlig överraskning för mig.

Ansluta en Bluetooth-mus kunde inte ha varit något enklare – klicka på ikonen Bluetooth i bottenpanelen, och du får Bluetooth-fönstret som visas här, som omedelbart börjar söka efter enheter. Musen kommer upp i enhetslistan, klicka på den och den ansluter, konfigurerar och är klar att använda – och jag använder det nu att skriva detta. Mycket trevlig.

Linux-distributioner: Rekommendationer för en nybörjare, Fedora 24: Jämförande Gnome, KDE Plasma, kanel, Mate, Xfce, LXDE, Fedora Anaconda och Mint Installera – Hands-on med två Linux installatörer, Raspberry Pi Zero: Hands-on med Zero4U 4-portars USB-hubb

Totala resultatet är förvånansvärt bra. Den startar på mindre än en minut, och även om det tar några sekunder för Mint meny som ska visas första gången du använder det, efter att det kommer mycket snabbt när du klickar. De större applikationsprogram som Firefox, Libreoffice och GIMP är ganska långsam laddning, som är att vänta, men när du får dem att köra de är bekväma att använda.

Samsung N150 Plus – Xfce 4,12

Än så länge är allt bra. Den första fördelningen sker, och allt verkar ganska trevligt. Jag har inga beklagar om att rekommendera detta.

Manjaro Xfce

Enterprise Software, söt SUSE! ? HPE hakar sig en Linux-distributioner, Cloud, Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag, Enterprise Software, Från och med Linux i början, Linux, Linux överlevnadsguide: Dessa 21 program kan du enkelt flytta mellan Linux och Windows

Nu försöker Manjaro.

Återigen installationen var döda lätt. Inga problem, inga klagomål, alla av hårdvaran erkändes, konfigurerad och fungerar normalt, inklusive wi-fi och Bluetooth.

Även om dessa är lätta distributioner, är de inte avskalad i form av tillämpningar. Alla tre av dem är Firefox (surfning), Libreoffice 5 (Office-paketet), ett dokument (PDF) betraktaren, multimediaspelare (musik och video), bildvisare, organisatör och redaktör, och mycket mer.

Samsung N150 Plus – PCLinuxOS MATE 2016,06

PCLinuxOS MATE

Den andra distribution som jag rekommenderade var PCLinuxOS MATE.

Installera PCLinuxOS var snabb och enkel, precis som det hade varit för de andra två fördelningarna. Installeraren själv är helt annorlunda, eftersom det fortfarande är en direkt ättling till den gamla draklive installations, men om du bara ta din tid och arbeta igenom det är det inte svårt, det finns inga problem och det blir allt installerat fint.

Ja, du ser denna rättighet. Detta är en skärmdump av GIMP körs på en N150 Plus netbook. Inte bara fungerar det, men det är ärligt behaglig att använda! Jag var verkligen gobsmacked – Jag skulle gärna vilja se någon köra Photoshop på Windows på detta system. Men sedan igen, det var mycket obehagligt bara att köra Windows, utan alla program så jag förmodligen inte skulle vilja se att trots allt …

Naturligtvis skulle du behöva vara mer eller mindre galen att försöka faktiskt arbetar med GIMP på en 10,1 “1024×600 skärm … även jag är inte så långt över kanten (ännu).

Men gissa vad, det är ännu mer goda nyheter för att använda Linux på denna netbook. Den har en VGA kontakt så att du kan ansluta och extern bildskärm. Linux kommer då låter dig ställa upp två bildskärmar (bärbara och externa) som ett utökat skrivbord.

Tyvärr denna netbook ursprungligen kom med Windows 7 Starter Edition, och en av de bisarra godtyckliga begränsningar som Microsoft byggt in det var ett gäng konstiga begränsningar på hur en extern bildskärm kan konfigureras – varav en var att en extern bildskärm kan speglas med den bärbara datorn display, förlängdes datorer inte tillåtna. Jag minns inte många av de andra detaljer längre, men jag minns tydligt att när jag lärt mig om dem på den tiden ville jag att kasta.

Hur som helst, kan du se i skärmdumpen som jag har skrivbordet utvidgas till hela båda bildskärmarna, och jag har arbetat med det här systemet konfigureras så när du skriver resten av det här inlägget. Det är så mycket lättare på mina gamla ögon på detta sätt. Upplösningen på den externa bildskärmen är inte stor, men det är en funktion av den grafiska chip – Linux kan bara ge dig vad hårdvaran klarar av, men det är bättre än Windows beslutar att ge dig mindre än hårdvaran är kapabel att .

Jag skulle kunna upprepa denna typ av jämförelse för massor av andra paket. En annan uppenbar ett är kontorssviter. Alla tre av dessa Linux-distributioner inkluderar Libreoffice 5. N150 kom med Office 2010 Starter, som innehöll endast Word och Excel, och även de var “reducerad funktionalitet”, som är Microsoft-tala för ett gäng helt godtyckliga funktionshindrade eller på annat sätt begränsade funktioner .

Som ni kan se i denna skärmdump, Libreoffice innehåller dokument, kalkylblad, presentation, teckning, Math Formula och Database.

Låt mig gå tillbaka till prestanda en gång. Ingen av dessa fördelningar överbelastar den N150. Detta är en skärmdump av prestanda monitor medan jag laddar Firefox och sedan surfa några webbsidor. Som ni kan se, var CPU-belastningen är ganska hög, men det var inte maxade ut när som helst. Minnesanvändning är faktiskt ganska låg, och WiFi prestanda är bra.

slutsatser

Att avsluta, vill jag säga att få denna N150 Plus ut igen och jobbar på det för den senaste dagen eller så har påmint mig om varför jag gillar det så mycket.

När jag reser, är detta ett av de system som jag ta med eftersom den är liten och lätt, men det går helt standardversioner av Linux mycket snyggt. Så jag har alla mina vanliga verktyg och applikationer med mig, kan jag lasta och spara bilder från mina kameror, jag kan få på Internet, hantera min e-post, och även använda den för musik och videovisning om jag vill.

Någon av dessa tre Linux-distributioner skulle vara ett utmärkt val för den typen av användning. Så egentligen, är allt du behöver göra bestämma vilken typ av skrivbordet och användargränssnitt du gillar bäst och ladda upp! Bra saker.

P.S. Medan laddar dessa tre distributioner och skriver detta inlägg, jag huvudet från den person som ställde denna fråga igen. Han har redan installerat Linux Mint 18 framgångsrikt, och det låter som han är ganska nöjd med det. Hurra!

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

? Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag

? Från och med Linux i början

Linux överlevnadsguide: Dessa 21 program kan du enkelt flytta mellan Linux och Windows