Linux smutsig liten hemlighet

OK, så under de senaste månaderna har jag vuxit från att vara en Linux skeptiker till stånd ganska Linux fläkt. Jag har fortfarande mycket att lära, men det är bra att ha förmågan att rulla ut ett kostnads ​​OS på system som inte behöver ha Windows på dem (jag förstår att inte alla som läser detta kommer att behöva Linux, men jag gör. ..). Som sagt, det finns några aspekter av Linux som gör irritera / Frustrera / ilska mig / mig Hulk ut * (stryk det som övergripande humör dikterar), och en av dessa aspekter är så centrala för ett operativsystem som jag är förvånad över att det har inte tagits upp redan.

Moln, VMwares nästa spel: Hantera alla moln för företag, moln, IBM steg upp molnerbjudanden med VMware, SugarCRM, datacenter, VMware köper Arkin Net, tillägger programvara definieras nätverks heft, moln, offentliga cloud computing leverantörer: En titt på styrkor, svagheter, helheten

Bildgalleri här

Jag pratar om att installera program. Do not get me fel, det är inte alla program. Till exempel, om du kör Ubuntu och vill installera stöd för 7-zip-arkiv, då du bara skjuta upp Lägg till / Ta bort program, typ 7zip i sökrutan, kontrollera 7zip, slog Apply Changes och bekräfta ändringarna.

Att behöva vända sig till Google för att få hjälp med nästan varje installation tycks tyda på ett allvarligt användbarhet problem med Linux

Nu denna process är ganska enkel och lätt, men jag måste erkänna att det skulle kunna göras mycket enklare. Till exempel, där är programmet jag har just installerat borta? Om jag brytt sig om att läsa all information på Lägg till / Ta bort program fönster jag skulle veta att den fristående versionen har gått till / usr / bin /, men om du hoppas att hitta en ikon för appen som helst, du är outta lycka.

Men det blir värre. Här är ett exempel. Jag arbetar med både Windows och Linux en hel del genom VMware Workstation och när man arbetar med VMware virtuella maskiner, installera VMware Tools är ett måste. På en Windows-VM det är lätt – Från VMware Workstation menyraden, klicka på VM och sedan installera VMware Tools … – lätt!

Nu försöka göra samma sak på en Linux-distributioner. På Ubuntu, en ikon för CD / DVD ROM.ISO visas på skrivbordet och filbläddraren öppnar visa två filer – an.rpm fil och a.tar.gz.

Börja genom att dubbelklicka på the.rpm fil. Hmm, det verkar inte rätt.

OK, prova samma sak med the.tar.gz fil. Det verkar mer lovande.

Hmmm, inte en lovande som det först verkade. Till slut ger jag upp och slå Google för att hitta svaret. Lösningen … ja, innebär det rikliga användning av terminalen och massor av att skriva. Till exempel

cp /media/cdrom/VMwareTools-1.0.3-44356.tar.gz / tmp /

och

tjära xvfz VMwareTools-1.0.3-44356.tar.gz

Kanske är det mig, men det känns som en hel del trassel att göra något som borde vara en enkel och okomplicerad process.

Nu är det lätt att tro att detta är en VMware Tools fråga, men det är inte. Jag har tappat räkningen på hur många gånger som jag har behövs för att installera något på en Linux-distributioner bara för att upptäcka att sluta med några konstiga fil eller ännu värre, ett urval av filer) och måste ta ett slumpmässigt förhållningssätt till att försöka att räkna ut hur att utföra installationen innan du ger upp och vänder sig till Google. För mig, att behöva vända sig till Google för att få hjälp med nästan varje installation tycks tyda på ett allvarligt användbarhet problem med Linux.

Har installera något på en Linux-distributioner verkligen behöver vara så här svårt?

VMwares nästa spel: Hantera alla moln för företag

IBM steg upp moln behandlar VMware, SugarCRM

VMware köper Arkin Net, tillägger programvarustyrd nätverk heft

Offentliga cloud computing leverantörer: En titt på styrkor, svagheter, helheten