Microsoft och Oracle del sätt över multitenancy i molnet

Efter år av att förlöjliga idén om cloud computing, är Oracle officiellt “all in” som i förra veckan Oracle Open World show. Vid confab tog VD Larry Ellison wraps off Oracles offentliga moln plattform och strategi.

Cloud, Cloud computing växer upp, en API åt gången, utvecklare, Google köper Apigee för $ 625.000.000, hårdvara, Raspberry Pi träffar tio miljoner försäljning, firar med “premium” bunt, säkerhet, Adobe reanimates NPAPI Flash för Linux efter fyra år stasis

Oracles offentliga moln kommer att vara en kombination av plattform som en tjänst (PaaS) och applikationer / Software as a Service (SaaS), med “lim” är Java Enterprise Edition. De fem komponenter innefattande Oracles offentliga moln är Suns servrar, Fusion Middleware, Oracle databas, Oracle Enterprise Manager 12c och Oracles Fusion Applications.A några bitar av Oracle moln (som CRM) är det nu, de flesta bitar verkar komma “i snar framtid “(som är prissättning, tydligen).

Här är Oracles arkitektoniska diagram som förklarar dess molndatabaslagret

(Klicka på diagrammet för att förstora)

Medan Ellison syftar nästan alla sina hullingar och retorik på Salesforce förra veckan, har Oracle annan stor PaaS konkurrent ute: Microsoft. Windows Azure är Microsofts PaaS spela med its.Net “lim” och System Center ledningskomponenter. Office 365 (Exchange Online, Sharepoint Online och Lync Online), SQL Azure, Windows Intune och andra Microsoft-molnet kompatibla appar (som Dynamics CRM Online) är dess SaaS spela. Hittills har ingen av dessa Microsofts molnaktiverade appar som körs på Windows Azure, de kör i Microsoft datacenter men inte värd på Microsofts egen offentliga moln plattform.

(Klicka på diagrammet för att förstora)

Den Java-.Net differentiator är inte den enda nyckeln en värt att notera mellan Oracle och Microsoft offentliga molnplattformar. Oracle tjänstemän hävdade förra veckan att en multitenant modell är inte den rätta för Oracles moln kunder på grund av potentiella säkerhetsfrågor – en ganska vag påstående som inte bara Oracles konkurrenter har ifrågasättas.

Microsoft det tar motsatt ståndpunkt. De Redmondians allt kanaliserar Office 365 användare mot att använda “Standard” (multitenant) SKU och bort från “Dedicated” (enda hyresgäst) tillvägagångssätt. Tidigare i år, Office 365 tjänstemän berättade att de tror på bara ett par år den stora majoriteten av Office 365-användare kommer att förlita sig på Standard / multitenant erbjudanden, vilket resulterar i en utfasning av dedikerade Microsofts moln-apps.

Jag frågade Microsoft för kommentarer om hur dess offentliga molnlösningar jämfört med dem som tillkännagavs av Oracle och fick höra nr. (Jag antar att Softies sparar alla sina moln konkurrera pilar för VMWare och Google Apps / Dokument ….)

Oracle var inte det enda företaget att lansera fler direkta angrepp på Microsofts molnplattform förra veckan. Google presenterade också en utvecklare förhandsvisning av Google Cloud SQL, ett moln databas för Google App Engine-plattform. Det nya erbjudandet är en MySQL databasmiljö med JDBC stöd (för Java-baserade App Engine applikationer) och DB-API-stöd (för Python-baserade App Engine applikationer). Google erbjuder inte någon vägledning om när det kommer att göra en slutlig version av Google Cloud SQL tillgänglig.

Microsoft tjänstemän minskade också kommentera hur Google Cloud SQL staplar upp mot SQL Azure.

Cloud computing växer upp, en API på en gång

Google köper Apigee för $ 625.000.000

Raspberry Pi slår tio miljoner försäljning, firar med “premium” bunt

Adobe reanimates NPAPI Flash för Linux efter fyra års stasis