Microsofts Azure moln laget rör sig mot sudda ut IaaS / PaaS linjer

Microsofts Windows Azure laget rullade ut förra veckan en annan gäng uppdateringar och nya funktioner för Microsofts molnplattform. Begravd bland meddelanden var en ny virtuell maskin agent komponent som kan bli nyckeln till Microsofts utveckling av Windows Azure.

Cloud, Cloud computing växer upp, en API åt gången, Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, Cloud, Twilio rullar ut nya företag planen lovar mer smidighet, Cloud, Intel, Ericsson utökar samarbetet att fokusera på medieindustrin

En snabb Windows Azure historia resumé: Även om Microsoft ursprungligen lanserades Azure som en plattform-as-a-service (PaaS), med fokus på att få utvecklas från grunden apps till molnet, Microsoft läggas till senare en infrastruktur-as-a-service ( IaaS) förmåga att dess plattform för att försöka öka sitt överklagande. Tack vare IaaS, kan användarna ta sina befintliga Windows Server och Linux program och köra dem i virtuella datorer på Azure.

En av de otaliga Azure uppdateringar Microsoft tillkännagav den 20 februari var innocuously heter “VM Agent och Bakgrund Info Extension.” Microsoft Cloud & Enterprise chef Scott Guthrie förklarade i ett blogginlägg, är detta nya medel för IaaS virtuella maskiner som “tiden” kommer att ge samma typ av styrda funktioner till virtuella som för närvarande finns i Windows Azure med webben och arbetare roller. Den nya VM medlet kan användas för att installera och hantera tillägg, som är mjukvarumoduler som utökar funktionaliteten och hanterbarhet av en VM.

“Under de kommande månaderna ser du oss att leverera många nya tillägg som du eventuellt kan aktivera i dina virtuella maskiner”, säger Guthrie.

Slutet av förra året, under en intervju jag hade med Azure Technical Fellow Mark Russinovich om framtiden för Windows Azure, han beskrivs i stora drag Microsofts plan för sudda ut gränserna mellan IaaS och PaaS med Windows Azure. Vid den tiden hade jag inte riktigt förstå betydelsen av vad han berättade, men nu börjar jag förstå Azure framtida inriktning (tror jag).

Idag finns det en linje mellan IaaS och PaaS. En bestämd linje mellan dator och lagring “Russinovich berättade.” Vi har inte vår agent integreras i VM som låter dig (sudda ut linjer).

Han noterade att medan de flesta server appar i IaaS förväntar uthållighet, det är inte fallet för VMS, eller fall i PaaS. Russinovich sa att han kunde se en dag då “två VM att bli samma sak, med bara olika rattar påslagen.”

Är detta oskärpa en big deal? Ja, enligt Mark Eisenberg, vice VD för strategi och teknik med Boston-baserade Incelligence, Inc.

Idag finns det en bestämd linje mellan den helautomatiska Azure PaaS miljö och gör-det-själv IaaS en, sade Eisenberg.

Varje beräknings roll i Azure PaaS har en liten bit av programvara, anges som en agent, som kommunicerar med Azure Fabric Controller, som är hjärtat av Azure moln OS. Detta medel underlättar helt automatiserad kontroll av beräknings instanser (start, avstängning, hälsoövervakning, omlokalisering, etc.). Men Infrastructure Services VM inte har detta medel – åtminstone inte ännu, Eisenberg, en före detta anställd på Microsoft, förklaras. När de gör, kan Microsoft kunna få mer av fördelarna som traditionellt tillkommit av de som skriver / skriva sina program för att arbeta med PaaS dem värd sina appar i IaaS.

“Microsoft kommer att ge byggstenar för kunderna att vara så integrerad med styrsystemet som de vill vara”, säger Eisenberg.

VM agenten var inte den enda nya levereras Azure laget levererade förra veckan.

Microsoft levererade också en allmän förhandsvisning av ExpressRoute, som är den senaste ofering för moln- / på lokaler nätverksanslutning. ExpressRoute, kodnamnet “Golden Gate” erbjuder användarna privata och engagerade nätverksanslutningar som inte använder Internet. (Microsoft också en säker VPN-anslutning med IPSec tunnel -, Windows Azure Virtual Network (kodnamn “Brooklyn”), för att ansluta på lokaler datacenter till Azure molnet Microsoft tjänstemän försöker pracka ExpressRoute som ger högre genomströmning, lägre latens och högre säkerhet. än anslutningar över det publika Internet.

Microsoft samarbetar med Equinix, AT & T och Level3 att leverera ExpressRoute.

Laget rullade också en förhandsvisning av Hadoop 2.2 kluster stöd för Microsofts HDInsight tjänst, säkerhetskopiering och återställning för Windows Azure webbplatser, PhoneGap stöd för Azure Mobiltjänster och andra förbättringar.

Cloud computing växer upp, en API på en gång

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Twilio rullar ut nya företag planen lovar mer smidighet

Intel, Ericsson utökar samarbetet att fokusera på medieindustrin