NEXT09: dominans = stagnation: nu är det sönderfallande imperier

NEXT09 är en av Europas viktigaste konferenser. Det sammanför några av de edgiest tänkare från hela världen, människor som utmanar vedertagna normer och lägga en del av de stora frågorna i skarp relief. Idag, Umair Haque och Andrew Keen förutsatt motstridiga ändå paradoxalt kompletterande syn på vad den digitala tidsåldern innebär för några av våra största företag och institutioner.

Haque dekonstruerar den senaste implosion av kapitalmarknaderna på ett sätt som kommer att vara obekvämt att fria marknaden ekonomer uppmana näringslivet att tänka på “beteende innovation.” Idag använde han exempel på Microsoft som ett företag som har stagnerat över 20 år i jakten på marknadsdominans. Det kanske låter skrämmande för dem i Redmond men då mina Oregelbundna kollegor säga ungefär samma om alla MISO (Microsoft, IBM, SAP och Oracle.) När jag begrundade Haque ord, kom Oracles 12i produkt tillkännagivande att tänka på. Tillkännagivandet har ännu inte träffa Oracles pressrum men det är ljummet minst sagt. Är denna uppenbara skott på SAP: s Enhancement Packs bästa Oracle kan erbjuda? Haque kanske inte har underhållning cache som dagens konferens publiken kräver men hans ord kommer att bli populär högt med dem som kräver mer valuta per buck för affärssystem.

Kontrast Haque ord med de Andrew Keen som ser förstörelsen av institutioner inte bara händer men oundvikligt i den digitala eran, genom vilken vi nu lever. Keen perspektiv påminner oss om att alla imperier falla – förr eller senare. Är det händer med MISO? Jag vet inte vem som helst som skulle satsa mot något av dessa företag ännu Salesforce.com ger en frisk fläkt när man talar om i slutet av underhåll.

Problemet med att inte satsa mot MISO är att den representerar en subtil acceptans av status quo där mega leverantörer härskar, där “lilla” ignoreras och öppen källkod avvisas eftersom den inte kan kommandot stora mängder. Mina Oregelbundna kollegor kanske inte håller, men jag ser det som farligt närsynt tänkande.

Vi kan ännu inte se nästa banbrytande innovation säljaren riktigt än men som min vän och kollega Vinnie Mirchandani, tror jag det kommer att bli mjukvaru motsvarande Southwest Airlines. Det är där världar kolliderar och där Haque och Keen kan ändå finna de delar mycket mer gemensamt än de ännu kanske känner igen.

Oracle förvärvar logfire för molnbaserad lagerhantering

Kollat ​​Oracle Openworld: Vad som väntar

Oracle databas 12c R2: Boom, byst eller meh uppgraderingscykeln framåt?

? Arbetsdag griper mid-market fart, syftar till att få mitt Oracle-NetSuite fusion

Stora datamängder, Oracle förvärvar logfire för molnbaserad lagerhantering, Enterprise, Eyeing Oracle Openworld: vad som väntar, Enterprise, Oracle databas 12c R2: Boom, byst eller meh uppgraderingscykeln framåt, Cloud, Arbetsdag hastigt grepp mitten? market fart, syftar till att få mitt Oracle-NetSuite fusion